Regionerne forgylder rekrutteringsfirmaer med millioner hvert år : 450.000 kroner per ansættelse

Posted by: on apr 19, 2017 | No Comments

Lægemanglen er udtalt på de danske sygehuse. En af konsekvenserne er de store regninger, som udenlandske rekrutteringsfirmaer kan sende til regionerne, som kun sjældent gør brug af et billigere spansk alternativ.

- Der er over årene gået en vis inflation i at ansatte dygtige læger som overlæger frem for eksempelvis som afdelingslæger, der ikke tjener nær så meget. Det er blevet brugt som et instrument til at tiltrække de dygtigste læger, og her har lønnen så kunnet fungere som en gulerod.

Sådan lød det fra Bent Hansen, formand for Danske Regioner, da han efteråret 2016 overfor Fyens forklarede, hvordan regionerne havde forsøgt at kapre læger via ekstra høje lønninger. Et forhold socialdemokraten ikke mente kunne fortsætte, da udgifterne så ville nå op i en størrelsesorden, som ville medfører nedskæringer i andre dele af sygehusvæsenet.

Læs også : Ansatte sin egen datter til Eurovisionen – scorer alligevel nyt topjob hos DR til 730.000 kroner om året

Men rekrutteringen af læger er ikke kun sket, ved at lønningerne er blevet hævet indenfor det offentlige sygehusvæsen. Det viser en række aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos landets regioner, med undtagelse af Region Syddanmark som har tilsidesat de lovpligtig svarfrister, i forhold til omkostningerne ved ansættelse af læger via udenlandske rekrutteringsfirmaer.

En gennemgang der viser, at regionerne er særdeles rundhåndede overfor rekrutteringsfirmaerne, når de formidler ansættelse af læger til danske sygehuse.

Oversigt fra Region Nordjylland i forbindelse med rekruttering af læger

Oversigt fra Region Nordjylland i forbindelse med rekruttering af læger

 

 

 

 

 

Mange millioner hvert år til en håndfuld firmaer

De fremsendte bilag til Journalista.dk viser dog ikke kun, at det hvert år er mange millioner kroner, som skatteyderne betaler til rekrutteringsbureauerne. De fremsendte lister viser også, at man fra regionernes side tilsyneladende har lagt sig fast på, hvilke få firmaer man ønsker at indgå aftaler med.

Læs også : Aalborgs viceborgmester førte an på 180 meter lang rød løber : Brænder 200.000 kroner af på reception

En af de faste leverandører er Medicolink, som med base i Budapest i Ungarn og Ry lidt udenfor Skanderborg rekruttere læger for regionerne. Eksempelvis var det Medicolink, der i august 2013 formidlede ansættelsen af en afdelingslæge til Aarhus Universitetshospital, hvilket kostede skatteyderne 450.000 kroner. Eller præcis det samme som også var prisen per ansættelse, da selskabet to gange i 2015 formidlede to andre udenlandske læger til samme sygehus. Det er dog tilsyneladende muligt at forhandle en rabat igennem med ungarerne, hvis to læger tilknyttes på en gang. Således betalte Region Midtjylland 700.000 kroner, da Hospitalsenheden Vest i Herning i september 2014 tilknyttede to afdelingslæger.

Læs også : Skraldekonference afsæt for luksusferie i Brasilien for Vestforbrændingens top

Udgifterne til ansættelser via rekrutteringsbureauer, er bestemt til at føle på, da alene Region Midtjylland udgifter i perioden mellem 2012 og 2016 løb op i 13.680.685 kroner.

Faktura til Region Sjælland fra spansk rekrutteringsfirma

Faktura til Region Sjælland fra spansk rekrutteringsfirma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spaniere langt billigere end de nordeuropæiske konkurrenter

Derfor skulle man måske også tro, at regionerne konsekvent gik efter at bruge de billigste rekrutteringsfirmaer. Men en gennemgang af de fremsendte bilag viser, at dette langt fra synes at være tilfældet. Tvært i mod har regionerne kun i begrænset omfang anvendt det billigste bureau, som holder til i Barcelona.

Læs også : Politidame forgyldte veninderne – og får gyldent håndtryk på 600.000 kroner

I modsætning til sine tre-fire konkurrenter, som i perioden mellem 2012 og 2016 har opnået betaling i samme prisklasse som Medicolink, kræver spanske MediCarrera kun i størrelsesordenen 350.000 kroner, for at finde frem til egnede kandidater til de danske sygehuse. Det fremgår eksempelvis af de fakturaer, som selskabet den 21. december 2015 og 10. maj 2016 sendte til henholdsvis Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Læs også : Embedsmændenes ukendte millionbonuser : Engangsvederlagene

Eller hvad der svarer til omkring 100.000 kroner mindre, end hvad konkurrenterne tager for samme type ydelse.

MediCarrera-faktura til Region Hovedstaden

MediCarrera-faktura til Region Hovedstaden

Like & del vores artikler:

Comments

comments