Fætter-kusine-fest : Producers og kærestens samarbejdspartner udvalgt sammen med på forhånd kendte sange – men DR afviser nepotisme ved Melodi Grand Prix

Del artiklen her:

I morgen løber årets Melodi Grand Prix af stablen i Aalborg, hvor der som altid vil være deltagelse af 10 sange. Kendetegnet for en række af dem er, at en af DRs mest fremtrædende grand-prix-medarbejdere har et særdeles nært kendskab til dem.

Danmarks Radio Melodi Grand Prix

– 6 ud af de 10 nyligt afslørede sange ved det Danske Melodi Grand Prix har samme forlægger. 4 af sangskriverne er repræsenteret på dette opslag. Er det fordi disse sangskrivere på Anders Hansens sangskrivercamp bare er MEGET bedre end de 1000 andre der sendte ind, eller er det fordi DR’s Mads Enggaard også står på billedet? Og hvorfor er han der?

Sådan lød en del af et Facebook-opslag fra dansk-top-sangerinden Katrine Daugaard, der på den måde luftede sin forundring over, at der syntes at være en meget stor sammenhæng mellem deltagerne ved weekendens Melodi Grand Prix, og så den såkaldte bidragsproducer hos Danmarks Radio, Mads Enggaard. En kritik der også har været rejst af en lang række andre musikere og sangskrivere, som føler det er spild af tid og kræfter at indsende bidrag til den årlige sangkonkurrence, fordi dens deltagere i høj grad synes udpeget på forhånd.

Læs også : DR-vært ser stort på reglerne : Reklamerer for optiker og tøjmærke til Melodi-Grand-Prix

I centrum af årets diskussion står Mads Enggaard, som er tilknyttet statsmediet som bidragsproducer. Det vil sige, at det eksempelvis er hans opgave at være med til at udvælge de sange og kunstnere, som er at finde på scenen i morgen. Samtidig spiller en såkaldt sangskrivercamp, der blev afholdt i efteråret, en markant rolle.

 

Kontroversiel Eurovision-manager arrangør af camp

Den blev nemlig arrangeret af Anders Fredslund-Hansen, der i en årrække har arbejdet med Melodi Grand Prix. Et arbejde der blandt andet har gjort, at han tidligere har været tilknyttet Danmarks Radio. 

Læs også : Mens DRs top scorer millioner : Freelancere sættes på sulteløn

Det var tilfældet i 2014, hvor han havde rang af Chief Music Developer i forbindelse med Eurovisions-finalen, der blev afholdt i København, efter at Emmelie de Forest vandt det forudgående år. Her trak det overskrifter at Anders Fredslund-Hansen ikke kun var tilknyttet Danmarks Radio som Chief Music Developer, men også manager for Emmelie de Forrest, dennes kæreste og Kashmir-musikeren Henrik Lindstrand. Alle tre havde nemlig det til fælles, at de mod betaling fra DR skrev sange til Eurovision-festerne, ligesom sangenes rettigheder var ejet af firmaet Good Songs, hvor Anders Fredslund-Hansen også spiller en afgørende rolle.

Læs også : DR fravælger dyre danskere til MGP – og flyver billigere udlændinge ind

Med andre ord syntes der at være en direkte sammenhæng mellem udvalgte numre til Eurovisions-festlighederne i København og så Anders Fredslund-Hansen, som både fik betaling fra Danmarks Radio og fra rettighederne til de sange, han selv havde anbefalet det statslige mediehus.

 

Bidragsproducer holdt oplæg på sangskriver-camp

Ifølge Anders Fredslund-Hansen er der dog ikke noget iøjenfaldende ved, at han står som arrangør af en camp, der arbejder på at skrive sange til Melodi Grand Prix, da han i mange år både har interesseret sig for og arbejdet med denne type sange.

Læs også : DR-chef stoppede frivilligt – men scorede formue i fratrædelsesgodtgørelse

Overfor Journalista.dk oplyser Anders Fredslund-Hansen, at der var tale om en camp, han arrangerede sammen med ArtPeople Music Publishing, hvor han er partner og direktør. På samme måde som det ifølge Anders Fredslund-Hansen også var helt naturligt, at Mads Enggaard lagde vejen forbi :

– Mads Enggaard kom og briefede, som det så ofte sker. To sange fra campen kom med. Jeg har også leveret to sange til det engelske grand prix, her har den musikansvarlige fra BBC også været forbi og briefe til en af vores songwriting camps.

Læs også : Pengene rullede for DR-undersøgelse : Revisorer scorede millioner på rapport om statsmedies økonomi

Netop det at Mads Enggaard var til stede under sangskriver-campden må dog anses for iøjnefaldende, da det fremgår af DRs retningslinjer til udvælgelse af grand prix-sangene, at de ikke må være hørt af medlemmerne af udvælgelsesudvalget, før der sker samlet præsentation af potentielle bidrag.

 

Underholdningschef : Lang udvælgelsesprocedure af grand-prix-sange

Men ifølge Jan Lagermand Lundme, underholdningschef på Danmarks Radio, er der ikke noget odiøst i, at bidragsproduceren Mads Enggaard var til stede under en sangskriver-camp, som var arrangeret af Anders Fredslund-Hansen :

– Det er på ingen måde Mads, som egenhændigt bestemmer hvilke sange, der kommer med og ikke kommer med. Det er en lang proces, hvor han indgår som den professionelle branchekender.

Læs også : Årsløn på 3.622.979 kroner rakte ikke – DRs generaldirektør scorede kæmpe lønforhøjelse i 2017

Ifølge Jan Lagermand Lundme, skal det også ses i sammenhæng med en udvælgelsesproces, som starter med at alle interesserede kan indsende deres bidrag. Til årets Melodi Grand Prix drejede det sig om omkring 1.000, hvoraf Mads Enggaard udvalgte 30-40 sange, som blev præsenteret for et stort udvalg. En fremgangsmåde der ifølge Jan Lagermand Lundme skal vurderes i forlængelse af, hvad det er for nogle sange, man får indsendt :

– Ofte har folk en misforstået opfattelse af antallet af gode sange. Vi får ikke 117 gode sange, og det er svært at finde solister til MGP, fordi det har en form for skygge fra 1980erne, at det ikke er fint at være med i – hvilket jeg ikke forstår. Det er en udfordring hvert år at finde 10 melodier og bagefter solisterne eller grupperne til at fremføre sangene, som kan indfri de ambitioner vi har med showet. Også af den grund færdes vores bidragsproducent i musikmiljøet, for på den måde at finde frem til egnede sange.

 

Mads Enggaards og kærestens tidligere forsanger udvalgt til at synge igen

Ved fremlæggelsen af de 30-40 sange for udvælgelsesudvalget, bliver medlemmerne bedt om vurdere dem. På den måde bliver det muligt at opstille en Top 15 over de sange, som det bredt sammensatte udvalg anser for de bedste.

Læs også : Forskelsbehandlingen fortsætter blandt DRs værtsbyer – millionregninger sendes videre til skatteyderne

Det sætter ifølge Jan Lagermand Lundme en ny proces i gang :

– I første omgang er det kun sangene, der er valgt og nogle gange, kan det være svært at finde en solist, ligesom vi også kan løbe ind i problemer med de aftaler, der skal indgås. Derfor vælger vi et par ekstra sange, som også skal være af forskellige typer og derfor bliver vi redaktionelt nødt til at vælge blandt kvindelige sangere, mandlige sangere, grupper og forskellige musikalske genre. Det afgørende for mig er, at de alle sammen er udvalgt på den Top 15, som bedømmelsesudvalget valgte den pågældende aften. Jeg har også forskellige mennesker, som jeg læner mig op af i valget af sangene, men det er mig, der i sidste ende har ansvaret for de 10 sange.

Læs også : 3.700.000.000 licenskroner ikke nok for DR : Nordjyder betaler millioner for at holde MGP

Blandt de kunstnere som efterfølgende blev valgt til at synge en af de udvalgte sange, er Albin Fredy, der lørdag optræder med Music for the Road. Det er langt fra første gang Albin Fredy optræder til et dansk Melodi Grand Prix, for han deltog også i 2013. Det med sangen Beautiful to me, der er skrevet af Mads Enggaards kæreste, Bryan Rice, mens Mads Enggaard selv sang kor.

Læs også : Lønfesten fortsætter hos DR : Menig DJØF-er steg pludselig over 100.000 kroner – og nærmer sig studieværters løn

Men hverken det forhold eller at Music for the Road ikke var blandt de mest populære blandt medlemmerne af udvælgelsesudvalget, ændrer ifølge Jan Lagermand Lundme på, at Mads Enggaard har løst den opgave, han blev hyret til :

– Vi har hyret ham, netop fordi han har den viden han har, hvilket han blandt andet har opnået under sin tilknytning til Eurovisionen. Vi har brug for forskellige input fra professionelle, for ellers ville det blive et meget mærkeligt grand-prix. Når det så er mig, der i sidste ende har ansvaret for udvælgelsen, så mener jeg ikke, at der foreligger nogen form for inhabilitet.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*