Lærernes og pædagogernes skjulte lønforhøjelse : Faste modtagere af bonusser

Del artiklen her:

Spørger man lærerne og pædagogernes organisationer, halter de voldsomt efter lønudviklingen i forhold til de privatansatte. Det sker samtidig med, at netop de to faggrupper fast score udbetaling af såkaldte engangsvederlag.

Lønundersøgelse

– Lønudviklingen er kernen i enhver overenskomst. Og vi har meget, meget skarpt fokus på, at de kommunalt ansatte får en reallønsudvikling på linje med det, man har i det private.

Sådan lød det fra Anders Bondo Christensen, formand for Forhandlingsfællesskabet samt formand for Danmarks Lærerforening, da han overfor Ekstra Bladet i slutningen af februar redegjorde for, hvorfor han på vegne af sine medlemmer krævede markante lønstigninger. Et krav der ifølge fagforeningsmanden skulle ses som et udtryk for, at lønudviklingen for eksempelvis skolelærere længe havde været langt bagefter, hvad man så på det private arbejdsmarked.

Læs også : Borgmester forgyldt som embedsmand med løn på 2 millioner kroner – inklusiv lønforhøjelse

Men på mindst et område er der nærmere tale om, at det er offentligt ansatte, der har en fordel i forhold til de privatansatte. For offentligt ansatte har nemlig muligheden for at sikre sig de såkaldte engangsvederlag, der eksempelvis kendes som resultatløn.

Som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk, gælder det i høj grad også de lærere, som Anders Bondo Christensen repræsenterer.

Eksempler på engangsvederlag udbetalt af Ikast-Brande Kommune i 2017

 

Fast ekstra indtægtskilde – også for skolelederne

Bladt de kommuner som har fulgt udviklingen og fast udbetaler mange og store engangsvederlag er Ikast-Brande Kommune, hvilket også var tilfældet i 2017. Således viser de fremsendte bilag til Journalista.dk, at der dette år var over 200 lærere og pædagoger, der modtog et engangsvederlag ud over deres almindelige løn.

Læs også : Så meget tjener de 100 bedst lønnede statslige embedsmænd

Også i Ikast-Brande Kommune er der tale om, at lærerne og pædagogerne typisk opnår ekstraudbetalinger på mellem 5.000 kroner og 10.000 kroner om året. Omvendt synes der for en række kommuner at være tale om, at ekstraudbetalingerne om ikke er faste til de samme lærere hvert år, så i hvert nogle, der konsekvent udbetales i et meget stort omfang.

Læs også : Løntrykker – Samuelsen tjener langt mindre end sine nærmeste embedsmænd

Samtidig er udbetalinger af forskellige bonusser også noget, som landets skoleledere er faste modtagere af. Men i modsætning til de underordnede lærere, henter de typisk i størrelsesordenen 10.000 kroner og 20.000 kroner årligt oven i den normale løn – hvilket i 2017 også gjorde sig gældende i en kommune som Ikast-Brande.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*