Mens DRs top scorer millioner : Freelancere sættes på sulteløn

Del artiklen her:

Hos Danmarks Radios ledelse har der de seneste år været en lønfest, som har fået mange licensbetalere til at spærre øjnene op. Det er sket samtidig med, at arbejdsforholdene for faste freelancere er blevet voldsomt forværrede.

Danmarks Radio

– 278.915 kroner.

Så meget modtog Naja Nielsen i fratrædelsesgodtgørelse, da hun i efteråret ifølge eget udsagn, frivilligt valgte at stoppe som nyhedschef hos Danmarks Radio. Det skete tilsyneladende efter, at hun havde tabt et internt opgør hos statsmediet om, hvem der skulle efterfølge Ulrik Haagerup som nyhedsdirektør. Det vel og mærke en tidligere nyhedsdirektør, der fløj på arbejde mellem Jylland og København – og som Journalista.dk tidligere har dokumenteret, eksempelvis stak de mange opnåede bonuspoint i egen lomme, ligesom han også har udvist en forkærlighed for luksushoteller under eksotiske himmelstrøg. På samme måde som det også har trukket overskrifter, at Danmarks Radios generaldirektør Maria Rørbye Rønn i 2017 tjente 3.622.979 kroner – hvilket endda skete efter en væsentlig lønforhøjelse i forhold til 2016.

Læs også : Årsløn på 3.622.979 kroner rakte ikke – DRs generaldirektør scorede kæmpe lønforhøjelse i 2017

Men mens Danmarks Radios top fast kan sætte millioner af kroner ind på lønkontoen hvert år, er der anderledes smalhals, når det handler om dem, der er tilknyttet statsmediet på løse kontrakter – de såkaldte freelancere. De har løbende oplevet deres arbejdsvilkår blive forringet i en grad, så de har fundet det nødvendigt at sige nej til tilbud fra Danmarks Radio.

 

Fra Facebook-gruppe til egentlig forening

Det har været medvirkende til oprettelsen af Facebook-gruppen ”Freelancere for bedre vilkår i DR”, hvor de løst tilknyttede medarbejdere hos statens mediehus, har udvekslet erfaringer med og om tilbudte opgaver. Eksempelvis om en opgave i Kenya, som flere skullet have takket ned til, fordi arbejdsbetingelserne ikke blev anset for tilfredsstillende. Først og fremmest fordi timelønnen ville nå ned på omkring 230 kroner, hvilket er væsentligt mindre, end hvad Danmarks Radio tidligere har betalt for lignende opgaver.

Læs også : Pengene rullede for DR-undersøgelse : Revisorer scorede millioner på rapport om statsmedies økonomi

En utilfredshed der har medført, at freelancerne i aftes holdt orienteringsmøde i København om dannelsen af en forening. Et initiativ der følger op på lignende organiseringer hos medier, hvis freelancere også på den måde har forsøgt at skabe fælles front, for at sikre fornuftige løn- og arbejdsvilkår.

Læs også : 3.700.000.000 licenskroner ikke nok for DR : Nordjyder betaler millioner for at holde MGP

Men hos Danmarks Radios ledelse, synes der dog ikke at være den store forståelse for freelancernes utilfredshed. Det fremgår af et skriftligt svar, som Journalista.dk har modtaget fra Dorthe Gude, underdirektør hos DR Produktion :

– På tværs af DR er der nu fælles retningslinjer for de tekniske freelancere, og den enkelte afregnes efter kompleksiteten i opgaven og behovet for kompetencer hos den enkelte, der kan løse opgaven. Denne måde at indgå aftale på sikrer en mere ensartet administration på tværs af DR og fortsat fokus på omkostningerne. Afhængigt af den hidtidige aflønning, vil nogle freelancere opleve, at aflønningen er lavere end tidligere, mens andre ikke vil opleve lønnedgang i forhold til tidligere.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*