Påfaldende priser : Rekrutteringsbureauer kræver ens honorarer hos regionerne – for mange millioner hvert år

Del artiklen her:

Det burde egentligt ikke kræve meget mere end et jobopslag og et tjek af ansøgerens kvalifikationer. Men når det handler om ansættelse af udenlandske læger, har det udviklet sig til en guldgruppe for rekrutteringsfirmaer.

– Det tager tid, og der er store omkostninger forbundet med det. Både til ophold, til rejser og ikke mindst til oplæring i sprog og danske samfundsforhold.

På blandt andet denne måde omtalte Ulla Astman, formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, overfor Danmarks Radio foråret 2015 nogle af de udfordringer, som regionerne har i forbindelse med ansættelsen af udenlandske læger. Problemstillinger som er nødvendige at løse for det danske sygehusvæsen, da det i dén grad mangler kvalificerede speciallæger – hvorfor tilkaldelsen af udenlandsk arbejdskraft er en nødvendighed.

Astman, der også er formand for Region Nordjylland, kom dog ikke ind på, hvor store udgifter der rent faktisk er forbundet med rekrutteringen af de udenlandske læger. Det fremgår i stedet af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos landets kommuner.

Dog med undtagelse af Region Syddanmark, som ikke har overholdt de ellers lovpligtige svarfrister.

 

Ens priser fra rekrutteringsbureauer

De fremsendte bilag til Journalista.dk viser ikke kun, at ansættelser af udenlandske læger via rekrutteringsfirmaer er en pebret affærer. Dokumenterne viser også, at der i overraskende grad er overensstemmelse mellem de priser, som de ellers konkurrerende firmaer tager for formidling af læger til de danske sygehuse.

Det måske tydeligste eksempel er Region Midtjyllands Hospitalsenhed Midt, hvor rekrutteringsfirmaer i årevis har taget stort set det samme beløb for at finde frem til udenlandske læger. Siden 2012 er der via rekrutteringsfirmaer blevet ansat 15 læger, hvilket er sket i stillinger som afdelingslæger. Det hovedsageligt via firmaerne Medicolink, som har base i Budapest og Ry ved Silkeborg og Agito, som hører hjemme i nordjyske Svenstrup.

For 12 af de 15 fremsendte regninger har gjaldt, at der kun har været 9.000 kroner i forskel. Det skyldes at Medicolink for hver ansættelse har hævet 369.000 skattekroner, mens Agito har kunnet sætte 360.000 kroner ind på kontoen.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*