Livsarvinger og deres arveret

Del artiklen her:

Hvad vil det sige at være livsarving – og hvilke rettigheder giver det i forhold til arv?

Et vigtigt begreb indenfor arveretten er livsarving. Reelt kan man sige, at for at forstå hvordan arv fordeles, så er man nødt til at forstå, hvad en livsarving er. Det skyldes at hvis man er livsarving, har man krav på en del af den arv, som en afdød har efterladt sig – uanset om den afdøde ønskede det eller ej.

For at være livsarving skal man enten være gift med den afdøde på det tidspunkt, hvor vedkommende dør. På samme måde som også afdødes børn og disses børn også kan være livsarvinger, hvor kravet dog er, at børnebørn og eventuelt også deres børn kun kan arve, hvis deres forældre også er døde, da arven kom til udbetaling.

Men er man livsarving er man garanteret sin del af den såkaldte tvangsarv, som for en efterlevende ægtefælle udgør 1/3 af de samlede værdier, mens børnene sammen skal dele de resterende 2/3. Efterlod den afdøde sig ingen børn men kun en ægtefælle, modtager ægtefællen hele arven. Omvendt hvis den afdøde kun efterlader sig børn, så skal de dele arven ligeligt mellem sig.

Men har den afdøde oprettet et gyldigt testamente, er det dog helt andre andele af arven, som livsarvinger kan se frem til. Specielt i forhold til børnene, da ægtefæller ved oprettelsen af gensidige testamenter, vil kunne testamentere 15/16 af deres formue til hinanden. Sker det, vil der så omvendt kun være 1/16 tilbage til børnene, som vil skulle dele denne del af arven ligeligt mellem sig.

Juristkontoret har specialiseret sig i oprettelsen af testamenter, hvilket skyldes dets fokus på familieretten. Firmaets jurister opretter skræddersyede testamenter til en fast pris på 1.499 kroner, hvilket sker med prisgaranti.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*