Formålet var at fastslå, hvad der var blevet af Stein Baggers penge – og at vinde en Cavling-pris. I stedet er DR blevet stævnet for en række udtalelser, som det kan blive svært at dokumentere i retten. Specielt fordi udsendelsesrækken ”Find Stein Baggers penge” har brugt alternative researchværktøjer og synes at have tilsidesat råd, som blev fremsat af førende advokater.
– Vi skal gøre noget, som alle de andre ikke gør. Det er i øvrigt også det, man vinder en Cavling på. Hvis vi kommer hjem dernede fra (Sydafrika, red.), så sidder de på fucking Jyllands-Posten og Berlingske og taber kæberne, fordi DR3 fucking har fundet Stein Baggers penge, hus et eller andet. Det største scoop nogensinde, vi skal fucking gøre det her.
Sådan lød det blandet andet fra P3s morgenvært Anders Stegger, da han i første afsnit af serien “Find Stein Baggers penge”, gav den som undersøgende journalist sammen med kollegaerne Steen Schat-Holm og Terkel Thorsen.
Hvis de efterfølgende har tabt kæberne på Jyllands-Posten og Berlingske, skyldes det nok nærmere seriens juridiske efterspil. Det kommer til at foregå ved domstolene, efter at programmets journalister og ledende medarbejdere hos DR, er blevet stævnet af en af seriens absolutte hovedpersoner Carl Freer. Som et særsyn er injuriestævningen gjort personlig, så DR-folkene ikke på samme måde som normalt, vil kunne dække sig ind under medielovgivningens muligheder for ansvarsfritagelse.
Søgsmålet kommer efter, at det ikke lykkedes at finde frem til værdier efter IT Factory krakket i Sydafrika. I stedet rettede Stegger & Co fokus på Carl Freer, som tidligere havde været involveret i virksomheder, hvor også Stein Baggers forhenværende samarbejdspartner Per Mikael Ljungmanns havde deltaget.
DR’s påstand : Freer scorede kassen på IT Factory
I en lang række sekvenser i serien, kædes Freer direkte sammen med Ljungmann. Det så det fremstår som om, at der var en lige linje mellem IT Factory og finansieringen af flere af Freers projekter. Eksempelvis hedder det i den tredje af de i alt seks udsendelser i forbindelse med nogle patentansøgninger, som Ljungmann tidligere havde været medindehaver af :
– Netop fordi Michael Ljungmanns navn er blevet slettet fra de her patentansøgninger, ender pengesporet fra IT Factory blindt her. Det er altså her at Michael Ljungmanns forsvundne millioner tilsyneladende ender.
Påstande underbygget med en illustration, hvor der forsøges skabt en direkte sammenhæng mellem Carl Freer, Michael Ljungmann og Stein Bagger.
I det efterfølgende afsnit blev der igen gjort brug af en lignende sammenkædning mellem patentansøgninger og mange af de millioner, som forsvandt i forbindelse med IT Factory-krakket :
– I Media Power blev nogle af de forsvundne millioner brugt til såkaldte patentansøgninger, som i bund og grund er en idé til en mobil-app. Som vi kan se her, står blandt andre Stein Baggers tidligere makker Michael Ljungmann som opfinder og medejer af den idé. Men da efterforskningen af IT Factory gik i gang, blev Michael Ljungmanns navn fjernet. Så kan de forsvundne penge efter IT Factory, ikke længere kædes sammen med Carl Freer.
Kort før afslutningen af sidste afsnit, satte seriens ledende journalist Anders Stegger trumf på. Det skete ved at pege på et brev, som skulle dokumentere sammenhængen mellem Bagger og Freer :
– Nu har vi jo Carl (Freer, red.). Det her er et ægte dokument der viser, at Carl Freer har brugt Stein Baggers penge. Det er det, som vi kan sige.
DR’s advokat : Dokumenter den direkte sammenhæng
Det helt store problem for Stegger og de andre involverede i produktionen synes dog, at de mangler den rygende pistol. Et forhold Danmarks Radios advokat Peter Lambert også kommer ind på i sidste afsnit, hvor han rådgiver sine klienter til konkret at dokumentere en økonomisk sammenhæng mellem Carl Freer og Stein Baggers IT Factory :
– Lige så snart I siger noget der går på Carl Freer personligt, så skal I jo også på en eller anden måde kunne vise, at det var ham personligt som fx vidste dét eller gjorde dét. Det er jo klart, at hvis det er den vej I vil gå, så er det jo også vigtigt måske at finde dokumentation, der peger i den retning. Altså at han havde en konkret viden, og ikke bare var dén der kontrollerede de selskaber, som der er tale om.
Et krav hvis sværhedsgrad ikke burde komme som den store overraskelse for folkene bag tv-serien, da IT Factorys kurator, advokat Boris Frederiksen, stærkt tvivlede på forbindelsen mellem Stein Bagger og Carl Freer. Ifølge advokaten, fordi det ikke nødvendigvis behøvede at være Carl Freer, som kontrollerede Media power :
– Jeg har simpelthen ikke faktuelt grundlag for at sige, hvem der kontrollere Media Power.
Skal løfte tung bevisbyrde
Bevisbyrden kan blive ekstra tung at løfte, da udsendelserne gør brug af alternative former for research. Eksempelvis oplyste Anders Stegger i sidste afsnit, at man havde forsøgt at finde frem til Carl Freer via geotracking :
– Vi har også forsøgt at finde frem til hans præcise adresse, men han er som sunket i jorden. Så vi har brugt lidt utraditionelle metoder. Det vi har gjort er, at vi har geotracket Carl Freers datters Instagram. Det gør man ved at gå ind på hendes photomap på Instagram, og så zoome helt ind. Så kan man finde ud af, hvor hun har postet en masse billeder fra. Det har ført os her til Malibu i Californien.
Lykkedes det ikke at påvise den direkte forbindelse mellem Stein Baggers forsvundne millioner og Carl Freer, er det ikke kun seriens tema som går tabt. Det samme gør også Danmarks Radios mulighed for at vinde injuriesagen, der i dén grad synes op ad bakke.
————
Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.
Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk
Vær den første til at kommentere