Selv om eksempelvis Ekstra Bladet og TV2 gerne står forrest i rækken af medier med spørgsmål om konsekvenser for implicerede ved møgsager, gælder der tilsyneladende helt andre normer, når det handler om dem selv.
Du kan klage til Pressenævnet, hvis du mener, du har fået en dårlig behandling.
Sådan lyder en klassisk udtalelse fra et medie, som har bragt artikler eller indslag hvor i medvirkende efterfølgende føler sig dårligt behandlet. Hvilket kan medføre den logik hos klagere til Pressenævnet, at en sejr her vil få konsekvenser. Både for mediet som sådan, men også for de ansvarlige journalister, der stod bag artiklen eller indslaget kritiseret af Pressenævnet.
For at finde frem til om det faktisk har nævneværdige konsekvenser for de involverede journalister, har vi på Journalista.dk gennemgået de 5 seneste års afgørelser fra Pressenævnet, hvor der blev udtalt kritik af artikler fra statslige medier – og medierne der modtager den skatteyderfinansierede mediestøtte. Som vi tidligere har kunnet dokumentere, synes tabte sager i Pressenævnet at være uden betydning for de involverede journalister.
Hvem de pågældende er kan du læse om her, ligesom du kan læse om reglerne de har tilsidesat her – og hvorfor vi på denne måde fjerner anonymitet blandt denne gruppe af journalister og hvordan vi gjorde her.
Spørger man journalisternes chefer, er ansvaret for deres ansatte i forbindelse med tabte Pressenævnssager tydeligvis ikke noget, som de ønsker at tale om. Det drejer sig eksempelvis om den ansvarshavende redaktør for Ekstra Bladet, der har fået det største antal afgørelser i mod sig i vores undersøgelse, Knud Brix, som i en email til Journalista.dk kun ønsker at komme med meget generelle betragtninger om formiddagsavisens overholdelse af de presseetiske regler :
– Jeg kan oplyse dig om, at vi altid tilstræber at overholde de presseetiske regler, og i de tilfælde, hvor vi får kritik, tilstræber vi at overholde reglerne for offentliggørelse af kritikken. Derudover har jeg ikke yderligere kommentarer.
En udtalelse meget lig dén, vi på Journalista.dk har modtaget fra Cathrine Kier, kommunikationsdirektør hos statslige TV2 :
– TV 2 respekterer naturligvis Pressenævnets kendelser. TV 2 udtaler sig ikke om personalemæssige forhold.
Et svar af en type, som også er kommet på email fra Nikolai Thyssen, chefredaktør og direktør for det skatteyderfinansierede Radio IIII :
– Jeg har ikke umiddelbart nogen kommentar til pressenævnets afgørelse, som vi har accepteret og efterfulgt.
Fra chefredaktøren fra Nordjyske, der lige som Ekstra Bladet de seneste år har fået et stort antal Pressenævnsafgørelser i mod sig, Kewin Walsh, lyder det at journalisterne ikke selv kan drages til ansvar :
– Mediet forpligtes til at sørge for, at indholdet og handlemåden er i overensstemmelse med god presseskik. Det betyder, at det er mediet – og ikke den enkelte journalist – der er part i nævnets sager, når der indgives klage
Ole Sloth, administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for Folketidende, oplyser at man som sådan ikke har nogle kommentarer til sine overtrædelser af de presseetiske regler :
– Præmissen for afgørelsen i den omtalte sag fremgår af Pressenævnets kendelse, som du også vedhæfter. Vi har ikke yderligere kommentarer.
Omvendt fortæller Mette Cramon, chefredaktør for JyskeVestkysten, at hun ikke er den rigtige at spørge, når det handler om medievirksomheden hun er journalistisk chef for :
– Det er før min tid som chefredaktør, så jeg kender ikke sagen.
Andre artikler i serien om journalisters tilsidesættelser af de presseetiske regler
Her er journalisterne du skal passe på: Alle har tabt sager i Pressenævnet
Chef for statsfinansieret gravercenter løb fra alle aftaler: Afslørede kildes identitet
Ligeglad med kravene: Store medier forsøger at skjule nederlag i Pressenævnet
Journalisternes blinde vinkel: Laver igen og igen samme presseetiske fejl
De ansvarsfrie: Tabte sager i Pressenævnet uden betydning for journalisternes karrierer
Dyb tavshed: Langt størstedelen af kritiserede journalister nægter at tale om deres fejl
Chefredaktør om nederlag i Pressenævnet: Journalistik er ikke matematik
Forkert person pludselig forbundet med møgsag – via billede
Kendte ikke reglerne: Medie troede ikke det kunne blive draget til ansvar
Journalister bag nederlag i Pressenævnet: Spørg en anden end mig
Tabte i Pressenævnet: Troede fejlagtigt på kilde
Ekstra Blads-journalist bag kritiseret artikel: Jeg vil kun tale til baggrund
Ansvarlig journalist: Den blev vist strammet vist for meget
TV2-vært om tabt sag i Pressenævnet: Peace and love
Journalist kritiseret af Pressenævnet til modangreb: Du behøver ikke at ringe til mig
Uforbeholden undskyldning fra kritiserede journalister: Vi begik en beklagelig fejl
De presseetiske regler: Her er de vigtigste krav der skal overholdes – og hvad Pressenævnet kan gøre
Derfor fjerner vi journalisternes anonymitet i Pressenævnet – og sådan gjorde vi
Vær den første til at kommentere