116 kommunale embedsmænd tjener mere end Løkke – 277 mere end ministre

Del artiklen her:

Politikere har ry for at være griske. I virkeligheden er deres lønninger lavere end dem, der udbetales i kommunerne. De har som tommelfingerregel alle mindst én embedsmænd med højere løn end statsministeren, mens tre aflønnes bedre end ministre.

– Jeg ser ikke for mig, at der er plads til lønstigninger til hverken folketingsmedlemmer, borgmestre eller ministre. Nu beder man om mådehold i den offentlige sektor generelt fra politisk hold, og så må det også gælde for os selv.

Sådan lød det fra Venstres gruppeformand Søren Gade, da han overfor TV2 afviste mange af de konklusioner, som den såkaldte Vederlagskommission fremlagde tidligere på året. Den politisk udpegede kommissionen indstillede først og fremmest at politikernes vederlag skulle stige drastisk, da de ikke havde fuldt med den almindelige lønudvikling.

Via aktindsigter opnået hos alle landets kommuner, med undtagelse af Langelands Kommune der konsekvent ikke fremsender de ellers lovpligtige svar, kan Journalista.dk fastslå, at Vederlagskommissionen på en række områder synes at have haft afgørende pointer.

Først og fremmest i forhold til at politikernes lønninger er langt lavere, end hvad man ellers ser indenfor den offentlige sektor – selv for den absolutte politiske top i skikkelse af statsministeren og ministrene.

 

Direktionsmedlemmer i provinsen tjener langt mere end Løkke

Statsministerens årsløn ligger aktuelt på 1.464.148 kroner, mens ministrene som udgangspunkt sikrer sig 1.171.318 kroner. Umiddelbart høje lønninger, men i praksis svarer de til, hvad Teknik & Miljødirektøren i Vejle Kommune og Social- og sundhedsdirektøren i Odder Kommune tjener.

Vejles Teknik- og Miljødirektør tjente i 2015 ifølge de fremsendte aktindsigter 1.473.516,67 kroner, hvilket var cirka 9.000 kroner mere, end hvad den siddende statsminister blev aflønnet med. Det uanset at landets statsminister utvivlsomt har et større ansvar og skal igennem en langt hårdere udvælgelsesproces, end hvad der gælder for et direktionsmedlem i Vejle Kommune.

På samme måde må det også anses for markant, at Odder Kommunes social- og sundhedsdirektør i 2015, tjente mere end de menige regeringsmedlemmer. Ministre ligger normalt på 1.171.318 kroner eller omkring 18.000 kroner under, hvad den østjyske social- og sundhedsdirektør har stående på sin lønseddel ved årets udgang.

Embedsmændene i Vejle og Odder, er dog langt fra ene om blive betalt bedre end den absolutte top indenfor landspolitik. I alt tjente 116 embedsmænd i 2015 rundt om i kommunerne mere end statsministeren, mens 277 havde en større indtægt end ministrene. En lang række endda markant mere, hvilket eksempelvis var tilfældet for Frederiksberg Kommunes kommunaldirektør, hvis årslønning stod skatteyderne i 2.116.931,63 kroner.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*