Selv om journalister er med til at skrive flere artikler som Pressenævnet udtaler kritik af, skal de ikke af den grund frygte for ansættelsen. For de store og statsstøttede danske medier, synes i dén grad at være overbærende, når det kommer til deres egne medarbejderes fejl.
Det kunne Journalista.dk afsløre i går, men bag dét tal gemmer sig 6 journalister, som alle har været en del af to tabte sager ved Pressenævnet.
Det drejer sig om :
Jan Kjærgaard (Netavisen Piopio.dk)
Kevin Lundgreen Frederiksen (Sjællandske)
Medierne anført i parantesen efter navnene er dem, som klagen var indgivet over til Pressenævnet.
Den eneste af de 6 som tilsyneladende ikke længere er ansat det samme sted som hvor de fik to Pressenævns-afgørelser i mod sig er Søren Schmidt, der er skiftet fra Ekstra Bladet, hvor han i lange perioder var tilknyttet som freelancejournalist, til en fast stilling hos TV2.
Anderledes forholder det sig eksempelvis med Jan Kjærgaard, der efter i en årrække at have været ansat på Ekstra Bladet, i dag er tilknyttet det socialdemokratiske netmedie Piopio.dk To gange er artikler med hans byline blevet anset for ikke at have overholdt de presseetiske regler, fordi han ikke foretog den nødvendige forelæggelse. Den ene af gangene var der endda tale om, at Pressenævnet vurderede, at der ikke var givet ”ugebrevet Mandag Morgen mulighed for at kommentere skadelige udsagn samt for en misvisende formulering i underrubrikken”.
Kritik der i høj grad ligner dén, som Pressenævnet har rejst af artikler med Nordjyske Jakob Gammelgaards byline. Fra nævnet lød det at journalisten og hans kollegaer i én artikel havde ladet alvorlige beskyldninger stå uimodsagt, mens nævnet sidste år i en anden sag fastslog, at der ikke var sket tilstrækkelig rettelse og forelæggelse af ligeledes væsentlige beskyldninger.
På Journalista.dk har vi kontaktet alle journalisterne på listen for blandt andet at høre, hvorfor de flere gange så stort på de presseetiske regler.
Ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.
Andre artikler om undersøgelsen om kendelser i Pressenævnet – og konsekvenserne for de kritiserede journalister
Her er journalisterne du skal passe på: Alle har tabt sager i Pressenævnet
Chef for statsfinansieret gravercenter løb fra alle aftaler: Afslørede kildes identitet
Ligeglad med kravene: Store medier forsøger at skjule nederlag i Pressenævnet
Journalisternes blinde vinkel: Laver igen og igen samme presseetiske fejl
De ansvarsfrie: Tabte sager i Pressenævnet uden betydning for journalisternes karrierer
Derfor fjerner vi journalisternes anonymitet i Pressenævnet – og sådan gjorde vi
De presseetiske regler: Her er de vigtigste krav der skal overholdes – og hvad Pressenævnet kan gøre
Vær den første til at kommentere