Blandt programpunkterne på Afrikaturen var et besøg på et tidligere dansk fort, som udgjorde et vigtigt udgangspunkt for den danske handel med afrikanske slaver.
Når man tænker på Ghanas hovedstad Accra er det formentligt ikke drikkevand, der først popper op. Formentligt mere de generelle udfordringer, som byen med over 5 millioner indbyggere til dagligt slås med.
Men Ghana og Accra har også en dansk forbindelse, som dog langt fra er specielt positiv for Danmark. Det skyldes at Danmark omkring år 1670 efter et opgør med Holland, sikrede sig herredømmet over fortet, som efterfølgende fik navnet Christiansborg. Dermed havde den danske stat opnået et vigtigt brohoved, når den eksempelvis handlede med afrikanske slaver.
Men på trods af den problematiske fortid for Danmark i Ghana og at det afrikanske land ikke umiddelbart er kendt for sin store viden om rent drikkevand, var det alligevel væsentlige programpunkter, da en delegation fra Aarhus Kommune i slutningen af februar og begyndelsen af marts i år drog på langfart.
Mandefald forud for Afrika-rejse
En delegation der dog blev væsentligt mindre, end hvad de oprindelige planer lød på. Således meldte både borgmester Jacob Bundsgaard og en embedsmand fra Socialdemokratiets forvaltning afbud, hvilket blev begrundet med ”Ukraine situationen”. Samtidig meldte endnu en medarbejder afbud, mens tre andre fik konstateret corona kort inden afgangen den 28. februar i år.
Derfor bestod delegationen kun af fire kommunale aarhusianske embedsmænd, hvilket alligevel medførte en samlet regning til skatteyderne på 67.715 kroner. Inkluderet i prisen var blandt andet overnatninger på et lokalt luksushotel beliggende i en eksklusiv forstad til Accra, hvis swimmingpool og barer aarhusianerne kunne gøre brug af.
Samtidig fremgår det af de udlevere aktindsigter, at Aarhus Kommunes delegation også havde luft i kalenderen, til at tage på det, der bedst kan beskrives som sightseeing i og omkring Accra. Det i forhold til at besøge Christiansborg-fortet, der aktuelt bruges som regeringsbygning.
Danida fik bygget en brønd for mange år siden i Afrika. Succesen var stor. Nu behøvede kvinderne!! ikke at drive kreaturerne den lange vej til floden.
De blev ved brønden, og derfor sev kreaturernes efterladenskaber ned og ødelagde vandet.
Mon den succes skal gentages?