Det omtales ofte som et fadølshav, hvor det sociale betyder mere end politikernes kontakt med de menige vælgere. Men alligevel er det skatteyderne der år efter år må have den store tegnebog op af lommen, for at finansiere Folkemødets stigende udgifter.
– Sagen er jo, at vi alle sammen jubler, når vi ser en person på Bornholm, som ikke er en organisationsmand, lobbyist eller journalist.
Sådan lød det fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, da han overfor Jyllands-Postengjorde status over de besøgende ved Folkemødet i 2013. Meget tyder på, at DFeren har ret. For en gennemgang af skatteydernes udgifter til Folkemødet viser, at politikere og specielt embedsmænd i den grad står i kø for at komme til den årlige politiske festival på Bornholm.
Gennemgangen er foretaget i forbindelse med singlen Folkemødet A/S – Sammenhængen mellem taxitakster og optimal plyndring af bønder, der på baggrund af aktindsigter fra alle landets kommuner, regioner, ministerier og en lang række andre offentligt finansierede organisationer dokumenterer skatteydernes ekstraudgifter til Folkemødet.
Og det er ikke småpenge, som skatteyderne skal punge ud med.
Steget med over 1/3 – på ét år
Folkemødet A/S – Sammenhængen mellem taxitakster og optimal plyndring af bønder bygger sine opgørelser på årene 2013 og 2014, hvor Folkemødets opmærksomhed eksploderede. Det samme gjorde også ekstraudgifterne for de i alt 141 forskellige myndigheder, som fremsendte deres bilag efter reglerne om aktindsigt.
I forbindelse med Folkemødet i 2013 afholdt de 141 organisationer omkring 4.2 millioner kroner. i ekstraudgifter, hvilket i 2014 steg til 5.8 millioner kroner. Med andre ord en stigning på 36.6% på blot ét enkelt år, for præcis de samme organisationer. Hvilket vel og mærke som udgangspunkt ikke skete som følge af voldsomme udsving blandt deltagerne. I stedet var der som udgangspunkt tale om, at udgifterne i 2014 kun fik et lille nøk op i forhold til 2013.
Eksempelvis for Professionshøjskolen Metropol, som i 2013 brugte 246.433 kroner på deltagelsen. Året efter måtte skatteyderne punge ud med 308.391 kroner, for at skolens ansatte og elever kunne deltage under Folkemødet.
————-
Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da der er tale om en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingerne ikke medtaget bilaget.
Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.
Vær den første til at kommentere