2018 var et godt år for topledelserne rundt om i kommunerne. For også dette år var der pæne lønstigninger til direktionsmedlemmerne, som i forvejen typisk tjente langt over millionen.
En af myterne om det offentlige er, at aflønningen her er langt lavere, end hvad der kendes fra den private sektor. Forklaringen er typisk at det skyldes, at de offentlige ansatte er bedre sikret overfor fyringer, end hvad tilfældet er for privatansatte, som eksempelvis kan rammes af pludselige nedskæringer og virksomhedslukninger.
For at efterprøve om myten er rigtig, har vi på Journalista.dk indhentet aktindsigter i lønningerne for samtlige landets kommuners direktionsmedlemmer. Det har vi gjort ved at spørge om såvel den udbetalte årsløn før skat inklusiv diverse tillæg som fx lokalløn, ligesom opgørelserne også indeholder de pensionsindbetalinger, som kommunerne i 2018 betalte til direktionsmedlemmerne. Hvis direktionsmedlemmet ikke var ansat hele året, er hans eller hendes årsløn udregnet på baggrund af den eller de månedslønninger, som kommunen har anført i aktindsigterne.
Undersøgelsen om lønforholdene for kommunernes direktionsmedlemmer er en forlængelse af en lignende, som vi gennemførte for 2017- og 2016-lønningerne. Det gør det muligt at sammenligne, hvordan lønningerne har udviklet sig for kommunernes topfolk indenfor det seneste år.
Kommunerne er opstillet i alfabetisk rækkefølge og ved at klikke på linksne, kan du finde frem til direktionernes lønninger over alt i landet.
Albertslund Kommune
Allerød Kommune
Billund Kommune
Furesø Kommune
Holstebro Kommune
Lyngby-Tårbæk Kommune
Roskilde Kommune
Tønder Kommune
Vejle Kommune
På Grønland får direktører i selvstyreejede selskaber mellem 3 og 4 mil kr en hån mod den grønlandske befolkning