Brændte 800.000 ulandskroner af på konference for Himalaya-politikere

Del artiklen her:

Når talen falder på ulandsmidler, tænkes typisk på hjælp i nærområderne. Midlerne bruges dog også til helt andre formål, som da Institut for Flerpartisamarbejde sommeren 2014 inviterede deltagere fra Bhutan og Nepal til at lære om demokrati.Institut for Flerpartisamarbejde blev etableret af det danske parlament i maj 2010. Dets overordnede formål er at styrke og supplere den danske demokratiindsats, hvilket først og fremmest sker via støtte til politiske partier og flerparti-systemer i udviklingslande.
Sådan lyder en oversat version af det såkaldte mandat, som Institut for Flerpartisamarbejde på sin hjemmeside præsenterer sig på baggrund af. Henvisningen til udviklingslandene skal ses i sammenhæng med, at det er offentlige midler hertil der finansierer instituttet, dets virke og lønningerne til de aktuelt 8 fuldtidsansatte medarbejdere og 3 studentermedhjælpere.
Blandt landene med flerparti-systemer instituttet har arbejdet med, er Bhutan og Nepal. Sommeren 2014 arrangerede de danske embedsmænd en studietur for hovedsageligt politikere fra disse to asiatiske lande, hvilket blev finansieret via ulandsmidlerne.
Journalista.dk har opnået aktindsigt i bilagene fra turen, som langt fra var en billig oplevelse for skatteyderne.

Gik kvart million under budgettet
Ifølge de udleverede bilag, løb den samlede regning op i 806.112 kr. Men så var der også råd til at de mange gæster kunne blive fløjet hele vejen fra Himalaya tur/retur til København, ligesom de fx også kunne komme på tur til Folkemødet på Bornholm.
Indkvarteringen skete på det centralt beliggende hotel Wake Up Copenhagen på Carsten Niebuhrs Gade, hvilket i sig selv inklusiv moms kostede 313.560 kr. Hotellet ligger i fornuftig afstand af det kommunalt ejede Kvarterhuset Jemtelandsgade, hvor der fx blev afholdt en række foredrag for de udenlandske politikere.
En anden væsentlig udgiftspost var, da de i alt 25 deltagere skulle flyves ind fra Asien. Det kostede i alt 264.000 kr. svarende til, at returbilletterne lå i lidt over 250.000 kr. Priser der var under det budgetterede, hvilket også blev det endelige facit for besøgene fra Bhutan og Nepal. Forventningen var nemlig, at bistanden til flerpartipolitik i disse lande ville blive på 1.055.000 kr.

————-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da der er tale om en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingerne ikke medtaget bilaget.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*