Efter dokumentarskandaler og fake news: Journalista.dk bliver officiel faktatjekker for DR

Del artiklen her:

De mange fiaskoer for det skatteyderfinansierede statsejede medie gør, at det tager helt nye midler i brug for at undgå fremtidige problemer i forhold til at levere korrekt indhold. Statsmediet vil dog også i fremtiden fortsætte med at afholde endeløse møder og hyre dyre venligsindede konsulenter, for at være sikre på positive evalueringer af ellers berettiget kritiserede udsendelser.

BEMÆRK : Artiklen blev offentliggjort den 1. april 2025.

En Grønlandsdokumenter hvor der ikke blev skelnet mellem omsætning og overskud, Simon Spies-dokumentaren som uden dokumentation påstod at han mod betaling brækkede arme på kvinder og påstanden om, at politiet i Vejle havde slået en dreng ihjel – selv om han levede i bedste velgående i Tyskland.

Det er blot nogle af de skandaler, som det skatteyderfinansierede statsmedie Danmarks Radio har stået bag indenfor de seneste år. Skandaler der samtidig har gjort, at tilliden til mediet, hvis økonomi afhænger af opbakning fra politikere som Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, er stærkt for nedadgående blandt dem, der betaler regningen.

Det vil Danmarks Radio nu gøre op ved via et samarbejde med Journalista.dk, som for fremtiden skal faktatjekke alle statsmediets store historier, inden de bliver bragt. Først og fremmest i forhold til at vurdere påstandene, som DR og dets indhyrede produktiosnselskaber kommer med.

Ifølge den nyansatte direktør for Tværgående kontrol og planlægning, April S. Nar, ser Danmarks Radio frem til på den måde at blive kigget over skulderen af Journalista.dk :

– Selv om vi på Danmarks Radio anser os selv for at være den højeste sandhed indenfor journalistik, har der de seneste år været nogle få, men ærgerlige svipsere. Det håber vi på, at Journalista.dk kan være med til at hjælpe os med ikke sker igen.

Overfor Journalista.dk fortæller April S. Nar samtidig, at Danmarks Radio på trods af tilgangen af Journalista.dk, stadig vil gøre brug sine velkendte måder at arbejde med efterkritik på :

– Indtil nu har vores faktatjek bestået af, at vi internt har holdt en lang række endeløse møder, hvor vi altid når frem til, at vi er verdensmestre i public service og at det danske demokrati ville forsvinde uden os – noget vi ofte er kommet frem til efter fremragende og våde skatteyderbetalte middage på dyre konferencehoteller. Lige som vi også fast har uddelt store konsulentaftaler til venner af huset, der altid når frem til det samme. Det fortsætter vi selvfølgelig med at gøre, fordi det er en væsentlig del af den måde, som vi altid laver fakta- og efterkritik på – og der er stor opbakning til det fra alle ansatte her i DR Byen.

Alligevel bliver samarbejdet med Journalista.dk ifølge April S. Nar en ny type oplevelse for statsmediet :

– Det bliver anderledes for os at arbejde sammen med et medie, som aldrig har modtaget én eneste krone i offentligt tilskud. I dagens mediebillede er det uhørt, for alle medier er enten direkte finansieret af staten eller er en del af store indirekte støtteordninger som eksempelvis momsfritagelse og offentlige annoncekroner. I det hele taget bliver det en voldsom oplevelse for os at arbejde sammen med nogle, der aldrig har været eller ønsket at være en del af det københavnske mediemiljø.

Det er dog ikke Danmarks Radio selv, der betaler for Journalista.dks faktatjek. Det er i stedet Danida, som ønsker at støtte den demokratiske medieudvikling og kampen mod fake news.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*