Ifølge FC Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen, har konkurrenterne fra Brøndby fået markant hjælp af dommerne i Superliga-sæsonen 2017/2018. Men en gennemgang af alle sæsonens grundspilskampe viser, at det langt fra har været tilfældet.
– Det mest relevante spørgsmål på baggrund af denne runde er: Hvor mange færre point ville Brøndby have, hvis der havde været VAR i Superligaen i denne sæson?
Sådan lød det i et Twitter-opslag den 18. marts fra FC Midtjyllands bestyrelsesformand Rasmus Ankersen, da han langede ud efter Superligaens dommere, som han mente uretmæssigt havde sikret konkurrenterne fra Brøndby en række ekstra point. Ifølge Rasmus Ankersen ville indførelsen af VAR-systemet, der på baggrund af videobilleder fra kampene hjælper dommerne med at træffe korrekte beslutninger, have gjort, at Brøndby ville have mistet mange fordele, som kan aflæses direkte i tabellen i form af ekstra point.
For at vurdere om udtalelsen fra Rasmus Ankersen må anses for korrekt, har Journalista.dk gennemgået alle Superliga-kampene i 2017/2018-sæsonens grundspil. Det for at fastslå i hvilke opgør, at tvivlsomme kendelser fra dommerne kan siges at have haft afgørende indflydelse på, hvordan pointene blev fordelt i de forskellige opgør. Ikke kun i forhold til Brøndby, men for alle Superliga-holdene.
Afgørende og tvivlsomme kendelser gik ikke Brøndbys vej
Gennemgangen viser, at Brøndby i 2017/2018-sæsonens grundspil i Superligaen var involveret i 5 kampe, hvor dommernes kendelser kan siges at have haft afgørende indflydelse på pointenes fordeling. Det var tilfældet mod FC Helsingør den 22. oktober 2017, Hobro den 18. marts 2018, Randers den 13. august 2017, OB den 10. september 2017 og AC Horsens den 11. marts 2018.
For de to første kampe gjaldt, at det var Brøndby, der havde fordel af de tvivlsomme og afgørende dommerkendelser. Således blev der i kampen mod FC Helsingør ikke tildelt modstanderne et potentielt straffespark, mens Brøndby i hjemmekampen mod Hobro fik tildelt en tvivlsom scoring. Begge kampe endte med 1-måls-sejre til Brøndby, hvorfor dommerkendelserne var medvirkende til at holdet fra Vestegnen potentielt fik 4 point mere på kontoen, end hvad det reelt kunne siges at være berettiget til.
Omvendt forholdt det sig ved kampene mod Randers, OB og AC Horsens, hvor de tvivlsomme og potentielt pointafgørende dommerkendelser gik i mod Brøndby. I opgøret mod Randers drejede det sig blandt andet om et underkendt mål, mens Brøndby i udekampene mod OB og AC Horsens ikke fik tildelt straffespark.
Dermed mistede holdet potentielt 6 point, mens det på denne konto sikrede sig 4 ekstra point. Således kan Brøndbys pointkonto siges at være gået i minus i Superligaens grundspil i 2017/2018, hvis der sker medtagelse af de tvivlsomme og pointafgørende dommerkendelser.
Dommerne hjalp AaB godt på vej – og vendte til blinde øje til AGF
Et af de hold hvor antallet af positive og negative afgørende dommerkendelser gik lige op i 2017/2018-grundspillet, var FC Midtjylland. Det efter at holdet to gange kan siges at have sikret sig ekstra pointmæssige fordele, hvilket var tilfældet i hjemmekampene mod Randers og FC Nordsjælland, mens det to gange havde potentielt afgørende dommerkendelser i mod sig i de to opgør, midtjyderne spillede i 2017/2018-sæsonen mod Lyngby.
Helt anderledes kontant afregning fra dommerne, har AaB opnået i 2017/2018-sæsonens grundspil. Først og fremmest har det været potentielle straffespark begået mod modstanderne, hvor nordjyderne har haft dommertække. Det har været tilfældet i udekampene mod AC Horsens, Hobro og FC Helsingør, ligesom FC Helsingør heller ikke fik noget ud af protesterne, da de gæstede Aalborg. Da AaB samtidig ikke havde tvivlsomme og afgørende dommerkendelser mod sig, kan nordjyderne derved potentielt have sikret sig 7 ekstra point, hvilket må anses for en stærkt medvirkende årsag til, at Morten Wieghorsts mandskab nåede med i mesterskabsslutspillet.
Det samme havde AGF haft en reel mulighed for, hvis dommerne havde kigget deres vej. Først og fremmest var problemet for aarhusianerne i 2017/2018-sæsonens grundspil de straffespark, der ikke blev dømt i hjemmekampene mod OB og FC Helsingør. På samme måde som AGF også på et noget tvivlsomt grundlag måtte se en vigtig scoring mod Silkeborg blive underkendt, hvor ved aarhusianerne var involveret i dommerkendelser, der kunne have sat 5 ekstra point ind på deres konto.
Rasmus Ankersen er ikke vendt tilbage på Journalita.dks henvendelser.
Vær den første til at kommentere