Fremtrædende erhvervsmand : Ny epidemilov angriber Grundloven – og de rettigheder vi tager for givet

Foto : Enrico Krog Iversen
Del artiklen her:

Et af de store politiske slagsmål som udløber af coronakrisen er en ny Epidemilov, som vil give den til enhver tid siddende regering beføjelser, som må anses for at være uden fortilfælde.

juristkontoret

– Den epidemilov, regeringen har sendt i høring, lider af kraftigt demokratisk underskud. Det er vi simpelthen nødt til at gøre op med og starte forfra.

Sådan lød det tidligere på måneden fra Pia Olsen Dyhr, da SFs formand overfor Ritzau kommenterede på det udkast til en ny Epidemilov, hvis høringsfrist netop er udløbet. En ny lov som i coronaens skygge blandt andet vil gøre det muligt for sundhedsministeren på egen hånd at fastslå, hvilke sygdomme der er såkaldt samfundskritiske. Ligesom det i meget høj grad også bliver op til ministeren selv at vurdere, hvilke forholdsregler der skal tages overfor disse sygdomme.

Udkastet til den nye Epidemilov er heller ikke gået ubemærket hen udenfor de politiske cirkler, hvilket blandt andet kan ses ved en række demonstrationer, ligesom kritikere også de seneste uger har taget opstilling udenfor Christiansborg. Det for her at vise deres modstand mod den nye lovgivning, hvis omfang de omtaler som uoverskuelig.

 

Erhvervsangreb : Angreb på det vi danskere tager for givet

Blandt kritikerne af den nye Epidemilov er erhvervsmanden Enrico Krog Iversen, der til dagligt arbejder som CEO for OnRobot. Et fynsk selskab med omkring 162 fuldtidsansatte medarbejdere, der fokuserer på robotteknologi.

Overfor Journalista.dk fortæller Enrico Krog Iversen, at hans kritik i høj grad går på såvel angrebet på Grundlovens frihedsrettigheder og den tavshed, der længe var omkring loven :

– Udkastet til en ny Epidemilov tilsidesætter ting, som jeg tager for givet i det danske samfund. Derfor har jeg undret mig over, at der ikke er nogle af de store medier, der har taget det op og stillet kritiske spørgsmål tidligt i forløbet til regeringen. Samtidig har det undret mig, at oppositionen også har været meget tilbageholdende,

På samme måde som det ifølge Enrico Krog Iversen også er et alvorligt problem, at der tillægges sundhedsministeren en magt, der ikke er nærmere defineret :

– Den til enhver tid siddende minister vil med vedtagelse af Epidemiloven i sin nuværende form helt uden at skulle spørge nogen, kunne definerer hvad der er en samfundskritisk sygdom. Her går man ind og angriber grundlovssikrede rettigheder, hvilket eksempelvis vil kunne dreje sig om vores forsamlingsfrihed, hvor det er ministeren der afgør hvor mange der må forsamles og om vi må gå ud og spise. Der er faktisk ikke nogle begrænsninger i udkastet til Epidemiloven til, hvad ministeren kan vælge.

 

Enrico Krog Iversen : Mulighed for tvangsbehandling er udansk

En ofte omtalt del af udkastet til en ny Epidemilov er muligheden for, at man fra myndighedernes side kan foretage tvangsbehandlinger. Et forhold Enrico Krog Iversen finder særdeles iøjnefaldende :

– Det er også et problem, at man for eksempel kan gå ind og kræve tvangsbehandling. Tvangsbehandling er for mig noget, man prøvede i Danmark for mange år siden, da man tvangssteriliserede forskellige grupper af mennesker. Det behøver ikke at være der vi havner, men med det nuværende udkast til Epidemiloven, så er det dér, vi kan ende. Fordi det er én person, nemlig den siddende sundhedsminister, der afgør, om vi havner i sådan en situation, og

For erhvervsmanden er det samtidig værd at bemærke, at de erhvervsdrivende kan blive ramt i ukendt omfang :

– Konsekvensen af den nye lov bliver også, at det kan blive rigtigt svært at drive virksomhed. For du véd ikke, hvornår og hvorfor en virksomhed lige pludselig bliver omfattet af restriktioner relateret til en såkaldt samfundskritisk sygdom. Du véd heller ikke, om du bliver kompenseret, for de erstatningsregler der fremgår af udkastet til den nye Epidemilov, sikrer dig ikke på nogen måde.

 

Mette Frederiksen : Vi tager loven op til revision

Protesterne mod Epidemiloven i sin nuværende udformning, har tilsyneladende haft en vis indvirkning på regeringen. I hvert fald udtalte statsminister Mette Frederiksen i går til den nordjyske radiostation ANR, at man havde taget kritikken både seriøst og alvorligt. Det ville gøre at regeringen ifølge statsministeren ville forsøge at finde frem til det, hun overfor ANR kaldte for en bedre balance.

Hvad den præcist kommer til at bestå i og hvilken del af kritikken hun præcist havde lyttet til, ønskede Mette Frederiksen dog ikke at oplyse overfor ANR og stationens lyttere.

Du kan høre hele interviewet med Enrico Krog Iversen ved at klikke på playeren her under

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*