Journalist udbredte urigtige beskyldninger om verdensberømt kollega – uden konsekvenser

Del artiklen her:

Selv om Tipsbladets Ole Hoffskov så stort på flere af de presseetiske regler i forbindelse med en artikel om den verdensberømte transferjournalist Fabrizio Romano, har det tilsyneladende ikke haft nogle konsekvenser for hans ansættelse på fodboldmediet.

Nogle af Danmarks absolut mest læste hjemmesider handler om én ting : Fodbold. Det kan blandt andet ses ved, at Bold.dk konsekvent er blandt Danmarks ti mest læste netmedier.

Det på trods af, at antallet af egenproduktioner i forhold til indhold til artikler i dén grad kan synes overskueligt. Således bygger omkring 2/3 af alle mediets udgivelser på referater af, hvad andre tidligere har skrevet. Hvilket er en god forretning, for brugen af andres arbejde via de såkaldte referatartikler er nemlig gratis, hvilket har været med til at give Bold.dk et millionoverskud.

Bold.dks direkte konkurrente er Tipsbladet, der ikke længere udkommer i papirformat men alene på nettet. Rivaliseringen kommer i høj grad til udtryk i artikler om fodboldspilleres transfers, hvilket tit baseres på nærmest ukritiske referater af, hvad andre medier har skrevet – eller sågar hvad mere eller mindre identificerbare indehavere af profiler har offentliggjort på sociale medier.

Den store stjerne indenfor transferjournalistikken er italieneren Fabrizio Romano, der har millioner af følgere på sine sociale medier. Romanos stjernestatus er så stor, at der kan gå ned til få minutter fra han via det sociale medie X udsender et rygte om en potentiel spillerhandel, til oplysningerne uden yderligere research viderebringes af medier som Bold.dk og Tipsbladet.dk.

Uanset at Tipsbladet.dk er storforbruger af rygter fra Fabrizio Romano til sine nyhedsartikler, rykkede mediet i slutningen af februar i år ud med noget nær en advarsel mod italieneren. Det via sin journalist Ole Hoffskov, der i artiklen ”Man skal være på vagt over for Fabrizio Romano” blandt andet oplyste, at Tipsbladet havde set dokumentation for en uhellig alliance mellem italieneren, hans bagland og først og fremmest agenter. Ifølge Ole Hoffskov, der dog i sin artikel ikke synes at fremlægge egentlig dokumentation for påstanden, skulle problemet først og fremmest være, at agenter kunne købe sig til omtale hos Fabrizio Romano. Eksempelvis i forbindelse med, at de ønskede at markedsføre en spillers ønske om at skifte til en anden klub.

I bestræbelserne på at underbygge artiklens indhold, interviewede Hoff Hoffskov sin kollega på Tipsbladet, Troels Bager Thøgersen, der blev præsenteret som en person med 15 års erfaring indenfor transfers – og således fremstillet som en anerkendt ekspert af sin egen arbejdsplads.

Omvendt indeholdt Ole Hoffskovs artikel ingen udtalelse fra Fabrizio Romano, da der alene stod oplyst, at man havde forsøgt at få et interview i stand med italieneren, hvilket dog ikke var lykkedes, fordi transferjournalisten ikke havde ønsket dette.

Det uanset at det ellers af Pressenævnets afgørelse fremgår, at Fabrizio Romano få minutter efter at have fået interviewforespørgsel telefonisk kontaktede Tipsbladets journalist – der afviste transferjournalistens opkald.

Overfor Pressenævnet erkender Tipsbladet, at der ikke skete tilstrækkelig såkaldt forelæggelse. Det vil sige, at Fabrizio Romano fik en reel mulighed for at svare på kritikpunkterne, som blev fremført af Ole Hoffskov og Troels Bager Thørgersen.

Det endda i en situation hvor henvendelsen til Fabrizio Romano først skete 5 timer efter artiklens offentliggørelse.

Det var dog ikke kun den manglende forelæggelse, som er blevet kritiseret i den netop afsagte kendelse fra Pressenævnet. Men også at Ole Hoffskov i sin artikel viderebragte ukorrekte informationer omkring Fabrizio Romanos virksomhedsdrift, som nævnet anser for at være skadelige for dennes omdømme.

På Journalista.dk har vi kontaktet Ole Hoffskov for blandt andet at få oplyst, hvad årsagen er til at han ikke overholdt de presseetiske regler. På samme måde som vi også har spurgt ham, hvorfor at det tilsyneladende ikke har haft nogen negativ indflydelse på hans ansættelse hos Tipsbladet, at han har set stort på reglerne.

Men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Omvendt har Tipsbladet.dk så sent som den 18. september i år igen brugt Fabrizio Romano som kilde, hvilket er sket i forbindelse med en rygtebaseret historie, som det danske medie anser for at have en troværdighed ”over middel”. Nemlig i forhold til, om Cristiano Ronaldo skal have ny træner i sin nuværende klub Al Nassr – og hvem det i givet fald skal være.

 

Andre artikler om undersøgelsen om kendelser i Pressenævnet – og konsekvenserne for de kritiserede journalister

Her er journalisterne du skal passe på: Alle har tabt sager i Pressenævnet

6 journalister har tabt to sager i Pressenævnet: Alle stadig ansat på store medier

Journalister taber igen og igen sager i Pressenævnet : Her er de ansvarlige medier – Ekstra Bladet den største synder

Chef for statsfinansieret gravercenter løb fra alle aftaler: Afslørede kildes identitet

Falske påstande og basale misforståelser: Journalist stadig krimireporter på stort medie

Ligeglad med kravene: Store medier forsøger at skjule nederlag i Pressenævnet

Udokumenterede påstande og snyder myndigheder: Statslige og statsstøttede journalister laver fejl på fejl

Selv om sager vindes i Pressenævnet: Forkerte artikler bliver stående – og genbrugt som ”dokumentation”

Journalisternes blinde vinkel: Laver igen og igen samme presseetiske fejl

De ansvarsfrie: Tabte sager i Pressenævnet uden betydning for journalisternes karrierer

Derfor fjerner vi journalisternes anonymitet i Pressenævnet – og sådan gjorde vi

De presseetiske regler: Her er de vigtigste krav der skal overholdes – og hvad Pressenævnet kan gøre

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*