NBA-basket og turistoplevelser : Randers Kommune forsøgte at skjule rejser for 569.802 kroner

Del artiklen her:

Hvor dyrt det er at rejse til Nordamerika i store grupper, fandt Randers’ skatteydere ud af i 2015. Kommunen mente dog i første omgang slet ikke, at man kunne identificere udgifterne til de dyre studieture.

– Det der er vigtigt, er, at vi får stoppet nogle af de sager, hvor vi svigter borgerne i kommunen, og hvor der foregår nogle ting, der ikke er i orden.

Sådan lød det fra SFs kommunalbestyrelsesmedlem i Randers Kommune, Charlotte Broman, da hun overfor Randers Amtsavis gjorde status over den whistleblower-ordning, som hun havde været frontfigur for i den østjyske kommune. Det i forbindelse med en undersøgelse der fastslog, at der i gennemsnit kun havde været én henvendelse om året til telefonlinjen, som embedsmænd anonymt kan ringe til, hvis de opdager urent trav i forvaltningen.

Uanset Randers Kommunes ønske om at fremstå åben overfor kritik, synes der også på andre områder at være langt fra ord til handling. Det fremgår af det forløb om indhentelse af aktindsigter, som Journalista.dk har haft med kommunen om udenlandsrejser, byrådsmedlemmer og embedsmænd har foretaget de seneste år.

I første omgang mente kommunens chefjurist slet ikke, at man kunne finde frem til bilagene. Men efter indgivelsen af en klagesag, var Randers Kommune pludselig mere imødekommende. I flere tilfælde endda behjælpelig med simple udregninger over, hvad skatteyderne havde betalt til udenlandsrejserne.

Eksklusive restauranter og basket-ball i New York

En af de rejser Randers Kommune ikke ønskede offentligheden skulle kendskab til, var besøget i New York i begyndelsen af december 2015. En studietur til byen, der ifølge Frank Sinatras klassiker aldrig sover, hvilket endte med at stå skatteyderne i 211.419,41 kroner.

En væsentlig del af forklaringen på udgiftens størrelse, skal findes i flybilletterne og overnatningerne, som i sig selv kostede 111.920 kroner. Det spillede også ind på prisen, at Randers Kommunes udsendte ikke gik af vejen for eksotiske og velkendte restauranter i New York. Således fik skatteyderne lov til at betale for gode middage på eksempelvis The Mercer og Sea Restaurant, ligesom de også måtte finde pungen frem, da oplevelserne skulle skylles ned på irske pubber.

Randers er hjemby for et af Danmarks bedste basket ball-hold, Randers Cimbria, der spiller sine hjemmekampe i den kommunale Arena Randers. Måske var det derfor, at der under New York-besøget var afsat tid til et besøg i Madison Square Garden, hvor NBA-holdet New York Knicks har base.

I det hele taget var der god tid til turistoplevelser for de kommunale deltagere, hvis navne kommunen ikke har oplyst, da der var afsat en hel fridag under opholdet i New York.

Standardiseret studietur til Canada

En anden af de studierejser Randers Kommune ønskede at hemmeligholde udgifterne til, gik i september 2015 til Canada. Ligesom en lang række andre danske kommuner, valgte også Randers’ Børne- og skoleudvalg at aflægge Toronto et besøg.

Det på en nærmest standardiseret studietur, hvor østjyderne fik præcis de samme oplevelser med sig hjem, som en lang række andre af kollegaerne fra andre kommuner. Alligevel fandt Randers’ kommunalpolitikere det nødvendigt at hyre en medarbejder fra University College Lillebælt, som for 25.396 kroner agerede rejseleder.

Sammenlagt måtte skatteyderne punge ud med 224.426,44 kroner, for at politikere og embedsmænd kunne sendes på langfart. På tilsvarende måde som ved New York-rejsen, har Randers Kommunen ikke oplyst, hvem der repræsenterede dem i Canada.

Ud over rejserne til New York og Toronto, har Randers Kommune også forsøgt at hemmeligholde prisen for rejserne til Singapore og Tyskland. Studieture til henholdsvis 52.892,55 kroner og 127,724 kroner, ligesom lysten til at oplyse om et besøg i Amsterdam til 86.366,22 kroner, også har været til at overse hos forvaltningen.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
1 Comment

  1. Hvor er det trist og utiltalende, at uanset hvem vi vælger at bruge vores stemme på til valget, har de ikke forstand på at forvalte vores penge rigtig. Det er åbenbart for fristende for mange politikere når de får adgang til andres penge, at misbruge systemet til skade for os alle end dem selv.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*