Skjult stigning i apanagen : Kongehuset får ekstrabetaling i millionklassen for middage og frokoster

Del artiklen her:

Tidligere hed det sig, at en del af Kongehusets apanage gik til beværtning af udenlandske gæster ved officielle statsbesøg. I virkeligheden er det skatteyderne, som betaler kongehuset ekstra – uden så meget som at få en faktura retur.

– Simpel matematik tilsiger, at man er nødt til at lave en eller anden begrænsning. Ellers vil det i løbet af ganske få generationer være flere hundrede prinser og prinsesser, der skal have årpenge. Enhver kan se, at det ikke kan gå.

Sådan lød det overfor Kristeligt Dagblad i maj 2016 fra Venstre-manden Jan E. Jørgensen, da spørgsmålet om størrelsen på apanagen, svarende til skatteydernes aflønning af Kongehuset, senest for alvor kom op. Det i forbindelse med diskussion om hvilke af Kronprins Frederik og Prins Joachims børn, som skulle have del i udbetalingerne over Finansloven. Her var et af spørgsmålene, om Kongehuset skulle have en større apanage end tidligere, fordi de to prinsers mange børn nærmede sig myndighedsalderen.

Læs også : Prins Joachim og Prinsesse Marie til hemmeligstemplet frådsemiddag

Men Kongehuset har allerede fået en lønforhøjelse, som dog ikke fremgår af statsbudgettet. Oplysningerne kan derfor kun indhentes, hvis der søges om aktindsigt hos en række forskellige ministerier. Blandt andet hos Udenrigsministeriet, hvorfra Journalista.dk har opnået et overblik over, hvad der herfra de senere år er blevet betalt til Kongehuset.

Herunder i de frokoster og middage, som Dronning Margrethe og resten af den kongelige familie siden 2006 har afholdt i forbindelse med besøg fra udenlandske statsoverhoveder. Udgifter Kongehuset selv tidligere afholdt over apanagen, og således ikke efterfølgende kunne få ekstrabetaling for hos skatteyderne.

Udenrigsministeriets udgifter til frokoster og middage afholdt af regentparret

 

Frokoster til flere hundrede tusinder kroner stykket

Ifølge de fremsendte bilag fra Udenrigsministeriet, er det betydelige beløb, som skatteyderne betaler til bespisningen af udenlandske gæster. Siden 2006 er udgifterne løbet op i 2.008.339,65 kroner til 13 frokoster og middage, hvilket giver en gennemsnitlig pris på 154.487,67 kroner.

Læs også : Forsvaret fløj Margrethe til dronningerunde : Pris 516.432 kroner

Der har dog været meget stor forskel på, hvor omfattende beværtningen har været af de udenlandske gæster. Klart billigst var et svensk besøg i 2007, hvilket kun kostede skatteyderne 37.900 kroner, mens besøgene fra Tyrkiet i 2014 og Kina i 2012 var i en helt anden prisklasse. Således kostede det 262.837,75 kroner, da den tyrkiske præsident Erdoğan blev budt på frokost, mens den kinesiske delegation anført af præsident Hu Jintao blev beværtet for 298.104 kroner.

Læs også : Kondolencebesøg i Saudi Arabien : Kronprins Frederik tog privatfly til 530.000 kroner

Menuen serveret for kineserne bestod blandt andet af dampet sandartfilet, kyllingfrikassé, ærteparisienne, men der ud over er det meget svært at få oplyst, hvad skatteyderne præcist betalte for. Overfor Journalista.dk oplyser Udenrigsministeriet, at man ikke har et overblik over, hvordan Kongehuset kommer frem til de beløb, som skatteyderne afkræves. I modsætning til andre dele af samfundet, er det ikke forpligtet til at fremsende dokumentation i form af eksempelvis fakturaer.

I stedet er det alene tilstrækkeligt at oplyse Udenrigsministeriet en pris, hvorefter embedsmændene overfører beløbet.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*