Det er et almindeligt krav indenfor det offentlige, at fastansættelser skal ske via jobopslag. Sådan forholder det sig dog langt fra hos Danmarks Radio, hvor selv den juridiske afdeling ikke har noget overblik over, hvordan højtlønnede kollegaer er blevet ansat.
– Jeg blev ansat som følge af en intern omplacering og organisationsændring.
Sådan lød det tidligere på året fra Henriette Ladegaard Pedersen, redaktionschef for DR Kulturredaktioner, da hun overfor Journalista.dk svarede på, hvorvidt ansættelsen i hendes nuværende stilling var sket med eller uden jobopslag. Et meget overraskende svar, da Danmarks Radios juridiske afdeling, som normalt omtales som DR Jura, overfor Journalista.dk ikke kunne redegøre for, hvorvidt hendes særdeles vellønnede job var blevet slået op eller ej. En sondring der er afgørende i forhold til, om andre end den ansatte har haft mulighed for at byde ind på en stilling indenfor en statslig arbejdsplads som Danmarks Radio.
Men det er måske ikke så mærkeligt, at DR Jura ikke kunne finde frem til, hvorvidt ikke kun Henriette Ladegaard Pedersen men også 24 andre DR-chefer var blevet ansat med eller uden jobopslag. For også den jurist hos DR Jura, Sidsel Davidsen, der forestod behandlingen af spørgsmålene om brugen af jobopslag eller ej, kan heller ikke redegøre for, om hendes egen nuværende stilling hos det statslige mediehus blev slået op.
Det oplyser DR Juras chef, Peter Skov, i et svar til Journalista.dk. Det sker på trods af, at Peter Skov ellers var med i det ansættelsesudvalg, som i sin tid ansatte Sidsel Davidsen.
Jurist med voldsom lønstigning på få år
Således skriver Peter Skov blandt andet i en email til Journalista.dk :
– Jeg kan oplyse, at Sidsel Davidsen blev ansat i DR den 1. marts 2009 i en tidsbegrænset stilling som var sat til at udløbe den 31. august 2010. Denne stilling var slået op, jf. det stillingsopslag du selv har medsendt (medtaget som bilag til artiklen, red.). Jeg kan videre oplyse, at Sidsel Davidsen blev fastansat den 1. august 2009. Det har ikke været muligt at finde oplysninger, der kan fastslå om Sidsel Davidsens fastansættelse blev slået op i 2009. Det kan skyldes, at stillingen har været slået op uden at dokumentation for opslaget efterfølgende er blevet gemt i vores system. Jeg erindrer ikke selv om den var slået op.
Samtidig oplyser Peter Skov overfor Journalista.dk, at han nu har udarbejdet en vejledning til medarbejderne i det statslige mediehus om, hvordan stillinger skal slås op. Det på trods af at han ellers selv som øverste chef for DRs juridiske afdeling, ikke har noget overblik over, hvorvidt han selv har fulgt de regler, der gælder for en statslig arbejdsplads.
Ansættelsesforholdene for Sidsel Davidsen er samtidig markante, da hun indenfor de seneste år har opnået en kraftig lønstigning. Således tjente hun ifølge fremsendte aktindsigter til Journalista.dk inklusiv arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger og engangsvederlag i 2014 572.887 kroner, hvilket i 2015 var steget til 619.921 kroner. Men stigningen mellem disse år var dog intet at regne i forhold til 2016, hvor juristens samlede indtjening fra Danmarks Radio lød på 690.480 kroner.
Med andre ord en lønforhøjelse på i runde tal 120.000 kroner på blot to år – på trods af at juristen ifølge de fremsendte aktindsigter, ikke havde skiftet jobbeskrivelse i mellemtiden.
Vær den første til at kommentere