DR : Hotelpriser i USA er en forretningshemmelighed

Del artiklen her:

De kræver fuld åbenhed hos alle andre. Men når det er DR selv som skal ses efter i kortene, afvises aktindsigtsanmodninger med standardformuleringer.

– Hver gang vi er blevet bedt om at dele de her dokumenter med offentligheden, har vi fået at vide af DR, at det giver radio- og fjernsynsloven ikke mulighed for.

Sådan lød det fra Sophie Hæstorp Andersen, da den socialdemokratiske formand for Region Hovedstaden gjorde status over, hvilke informationer offentligheden kunne få fra DR i forbindelse med det internationale MGP i København i 2014. Det skete overfor Politiken i forlængelse af, at den daværende kulturminister Marianne Jelved havde krævet, at den statslige medievirksomhed ikke længere konsekvent kunne nægte udlevering af udgiftsbilag og kontrakter. Det skete ellers fast med baggrund i Radio- og fjernsynslovens §86, hvilket mediejuristen Oluf Jørgensen overfor Politiken afviste, var en juridisk blankocheck for Danmarks Radio :

– Paragraf 86 er lavet som en særlig undtagelse fra aktindsigt af hensyn til DR’s ytringsfrihed og pressefrihed. Den vil blive krænket, hvis andre kan gå ind og undersøge DR-journalisters researchmateriale, hvilke kilder journalisterne har benyttet, eller hvilke rejser de har foretaget i forbindelse med research til et program.

Journalista.dk kan med baggrund i en række aktindsigter afslører, at Danmarks Radio stadig konsekvent gør brug af Radio- og fjernsynslovens §86, når det licensfinansierede mediehus afviser aktindsigter i forbindelse med Eurovisionen. Eksempelvis omkring udgifterne til en USA-rejse, hvor Danmarks Radios juridiske afdeling henviste til netop §86, da den nægtede at udlevere regnskabsbilagene.

 

Rejseomkostninger mørklagt – undtagen flybilletterne

Afvisningen faldt efter at Journalista.dk anmodede om adgang til udgifter til en USA-rejse i 2013, som skulle tjene som forberedelse til Eurovision 2014 i København. Her skred budgettet i den grad ikke kun for Danmarks Radio, men også en række af de involverede offentlige organisationer.

På USA-turen deltog blandet andet DR’s underholdningschef Jan Lagermand Lundme, der skulle på besøg på den producer, som Danmarks Radio havde udpeget til at lede Eurovision-dækningen. Med andre ord ikke en rejse, der syntes at have direkte forbindelse til den egentlige programproduktion på Danmarks Radio – og således uden problemer burde have kunnet udleveres efter aktindsigtsreglerne.

Alligevel valgte DR Jura at henvise til Radio- og fjernsynslovens §86, da den alene og uden dokumentation i form af billetter, ville oplyse om prisen på flybilletterne.

Med andre ord var eksempelvis udgifterne til hotel i USA noget, som Danmarks Radio anså for at være en forretningshemmelighed.

Afvisningen på at udlevere bilag fra turen til USA er samtidig iøjnefaldende, da den gør brug af samme formuleringer, som Danmarks Radio også tidligere har brugt overfor Journalista.dk. Det skete da public service-stationen nægtede at oplyse, hvilke udgifter licensyderne var blevet pålagt at betale i forbindelse med Folkemødet i 2013. Her lød det blandt andet fra DR Jura :

– Radiolovens § 86 regulerer, at sager og dokumenter om DRs programvirksomhed og forretningsmæssige forhold i tilknytning hertil er undtaget fra offentlighedsloven. Og da DR sendte en del programmer fra Folkemødet, afslår DR hermed din anmodning om aktindsigt. DR har derefter overvejet om vi alligevel kunne indhente oplysningerne og give dig indsigt i dem. Men da DR befinder sig i et mediemarked præget af høj grad af konkurrence, har DR besluttet ikke at give meroffentlighed.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*