Radio-stjerne bøjede etikken i jagten på IT Factorys millioner

Del artiklen her:

Fotografering ind på privat område og gatecrashing er discipliner, som Danmarks Radios etiske regler opstiller klare begrænsninger for. Alligevel blev de i vidt omfang brugt, da P3-værten Anders Stegger førte an i tv-serien ”Find Stein Baggers forsvundne millioner”.

– Jeg har prøvet at ringe til ham, jeg har skrevet til ham på Facebook. Jeg kan se, at han har set min besked. Så det kan godt være at han véd vi kommer, og at der i hvert fald er noget i gang. Der kan man sige, at vi har prøvet at kontakte ham. Den er home-free, vi kan sagtens retfærdiggøre at vi går op og banker på.

Sådan lød det fra journalist Terkel Thorsen i fjerde afsnit af ”Find Stein Baggers penge”, der blev sendt i oktober og november på DR3. Det i forbindelse med, at P3-værten Andes Stegger prøvede at få et interview i stand med erhvervsmanden Rich Jenkins ved uanmeldt og for snurrende kamera at troppe op på amerikanerens privatadresse.

Udsendelsesrækken følger journalisterne Steen Schat-Holm og Terkel Thorsen, der sammen med P3-værten Anders Stegger forsøger at finde frem til, hvad der skete med omkring 200 millioner kroner. Et beløb der ifølge udsendelserne forsvandt efter krakket i IT Factory, og som efterfølgende helt eller delvist an spores til firmaer omkring den svenske erhvervsmand Carl Freer – ifølge tv-serien. Beskyldninger der efterfølgende har fået Freer til at sagsøge Stegger & Co., ligesom der også er blevet udtaget injuriestævninger mod flere af DR’s topfolk.

Spørgsmålene om injurier, behøver langt fra at være det eneste problematiske i udsendelsesrækken. Også den noget specielle interviewteknik benyttet overfor eksempelvis Jenkins, fremstår i bedste fald på kanten af DR’s egne etiske regler.

 

Regelsæt sætter klare begrænsninger

Det etiske regelsæt for udsendelser produceret af eller for Danmarks Radio, opstiller eksempelvis denne klare begrænsning for brugen af gate crashing :

– DR kontakter og konfronterer sædvanligvis ikke aktører elle involverede kilder med tændt optageudstyr uden forudgående aftale. Det gælder både på privat og offentligt område. DR bruger ikke ”gatecrashing” alene som dramaturgisk virkemiddel.

På trods af begrænsningerne gjorde Anders Stegger sammen med det medrejsende kamerahold brug af netop gate crashing, da der blev fotograferet direkte ind i Rich Jenskins’ have uden forudgående aftale.

Fremgangsmåden blev fulgt op i det næstsidste afsnit, hvor man også aflagde et uanmeldt besøg på Carl Freers formodede privatadresse i Aspen, Colorado. Igen for rullende kamera hvor man følger Anders Stegger, mens han kigger ind af vinduerne til den nedlukkede millionvilla.

Optagelserne skete på trods af andre dele af DR’s etiske regler som slår fast, at stationen i videst mulige omfang forsøger at undgå at filme på privat område :

– Optagelser af billeder/lyd på områder eller i bygninger, hvor offentligheden normalt ikke har adgang, bør sædvanligvis først ske efter tilladelse fra ejeren eller den ansvarlige på stedet. Det gælder både private områder og halvoffentlige steder som fx skolegårde eller sportsklubber.

Der er dog ikke nødvendigvis nogle ansættelsesmæssige konsekvenser, ved at overtræde det etiske regelsæt. Det kan blandt andet ses ved, at Kåre Quist stadig er studievært på public-service-stationen. I 2014 blev han ellers sammen med en række tidligere kollegaer på Kontant dømt for overtrædelse af Straffelovens §267, ved at udbrede falske æreskrænkende påstande om et boligadministrationsfirma.

Det selv om det direkte fremgår af de etiske regler, at æreskrænkende udsagn ikke må forekomme i udsendelser på DR.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*