Rejsefeber hos DR forud for Eurovisionen

Del artiklen her:

Eurovisionen blev en dyr oplevelse for skatteyderne og licensbetalerne. Pengene gik dog ikke kun til selve produktionen, for fremtrædende DR-folk benyttede lejligheden til en rejse til det solrige Californien.

– Vi har intet ansvar for den budgetoverskridelse, vi har overholdt vores budget.

Så kort og kontant lød det fra Danmarks Radios generalsekretær Maria Rørbye Rønn overfor TV2, da hun skulle forklare, hvorfor økonomien bag det internationale melodi grand prix løb løbsk. Den samlede regning for prestigeprojektet afholdt i B&W Hallerne på Refshaleøen, løb samlet op i 334 millioner kroner – eller fire gange så meget som budgetteret.

Danmarks Radio har holdt kortene meget tæt ind til kroppen i forhold til, hvad de brugte pengene på op til og under Eurovisionen. Aktindsigtsanmodninger er fast blevet afvist med baggrund i Radio- og fjernsynslovens §86, uanset at denne praksis har været særdeles omdiskuteret. Specielt fordi daværende kulturminister Marianne Jelved (R) og et bredt politisk pres krævede, at der skulle være fuld åbenhed omkring udgiftsbilagene.

 

DR : USA-rejse for at skabe visuelt udtryk

Uanset den statslige medievirksomhed af såvel et overvældende politisk flertal blev pålagt udlevering af bilagene fra Eurovisionen, sker dette i et vidt omfang stadig kun meget sjældent. DR har fx i forbindelse med en aktindsigtsbegæring fra Journalista.dk om en rejse til USA september 2013, kun udleveret meget få oplysninger – hvilket netop er sket med baggrund i Radio- og fjernsynslovens §86.

Af det som Danmarks Radio dog har fremsendt, fremgår at turen til Los Angeles blev afholdt i perioden mellem den 21. og 27. september 2013. Public service-stationen oplyser, at formålet var at besøge tv-produceren Per Zachariassen, der er bosat i den amerikanske storby.

I stedet for at hente Zachariassen til Danmark, valgte Danmarks Radio at sende 6 mand til USA for at besøge medstifteren af produktionsselskabet Blu. Delegationsleder var underholdningschef Jan Lagermand Lundme, som sammen med fastansatte medarbejdere og forskellige freelancere drog på langfart til USA.

DR Jura har ikke ønsket at oplyse om rejsens samlede pris, men alene at flybilletterne kostede 34.417 kroner.

 

Deltager : Vi var på seminar

Journalista.dk har været i kontakt med flere af deltagerne på rejsen til Los Angeles, og herfra fortælles en anden historie end DRs officielle. En af deltagerne skriver i en e-mail, at turens formål var deltagelse i kurser :

– Jeg deltog i et seminar på det tidspunkt. I downtown, Los Angeles i september 2013 ved opstart af ESC projektet. Jeg mener det var et 5 dages intensivt kursus. Vi ankom dagen før og rejste retur dagen efter. Et super hårdt program.

En række billeder opslået på Facebook, giver dog et noget andet indtryk af arbejdsbyrden i Los Angeles end den, som beskrives i e-mailen. På billederne ses DR-folkene med Jan Lagermand Lundme i spidsen poserer foran flere af LAs mest berømte turistattraktioner, hvilket langt fra giver et indtryk af en rejse, hvor deltagerne arbejdede fra tidlig morgen til sen aften.

Billeder som det ikke havde været muligt at tage, hvis DR havde sparet på rejsekontoen og hentet Per Zachariassen til Danmark, i stedet for at sende 6 mand over for at besøge ham.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*