Ukendt millionrabat for de udvalgte på Vejle Havn

Del artiklen her:

Ikke kun ledende medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer, har haft særdeles gode vilkår på Vejle Havn. Det samme har kunder, som er blevet tildelt store rabatter.

– Det er jo en trist historie, at det skal gå ud over Vejle, at der ligesom er nogle få personer, der ikke kan finde ud af, hvad der er dit og mit.

Sådan lød det fra tilfældige vejlensere, da TV Syd i oktober foretog en vox-pop om Vejle Havn. Den skandaliserede kommunale havn, hvis ledelse tidligere på året gik af, efter et omfattende overforbrug var kommet for dagens lys. Dækningen blev startet af Journalista.dk, som også efterfølgende har dokumenteret en kultur på Vejle Havn langt fra, hvad normalt kræves af en kommunal havn.

Journalista.dk kan nu afslører, at ikke kun forbruget på Vejle Havn har været iøjnefaldende. Det samme har rabatordninger, som enkelte af havnens kunder er blevet tildelt. Det fremgår af en kontrakt i Journalista.dk’s besiddelse, og hvis indhold ikke er blevet bestridt af Vejle Havn.

 

Sikret givtige rabatter i over 20 år

Aftalen blev indgået mellem Vejle Havn og firmaerne Ib Andresen Industri Vejle A/S og H. Daugaard A/S, og daterer sig helt tilbage til midten af 1990erne. Ifølge §13 trådte den i kraft den 1. januar 1995 og løber i 22 år, hvorfor den er gældende frem til 1. januar 2017.

Aftalen sikrede de to selskaber favorable rabatter, når de nåede over en nærmere angivet grænse på tilsyneladende 152.000 ton per år. For alle lodsninger her ud over, har Vejle Havn refunderet 75% af de sædvanlige afgifter.

 

Omfattede virksomheder : Gammel ordning

Rabatten skal ses i sammenhæng med, at Vejle Havn frem til 2008 gennemgik en særdeles positiv udvikling i forhold til gods, lastet på den kommunale hav. En udvikling der også må forventes at have afspejlet sig i størrelsen på den rabat, som Ib Andresen Industri Vejle A/S og H. Daugaard A/S modtog.

Anslået kan det først og fremmest i denne periode, have drejet sig om mindst 500.000 kroner per år i rabatter til selskaberne.

Overfor Journalista.dk oplyser Brian Skovbjerg, koncerndirektør og vice president, at Ib Andresen Indusri A/S har modtaget rabatten :

– Det er korrekt at der findes en aftale, som dog først træder i kraft, når alle andre forpligtelser er opfyldt, herunder omsætningsgarantien jf. §19. Af samme årsag har aftalen ikke været i spil i en længere årrække. Måltonnagen på 152.000 tons er i øvrigt for længst forældet.

En oplysning der bakkes næsten enslydende op af direktøren for H. Daugaard A/S, Palle Mogensen :

– Vi kan bekræfte, at vi har indgået en aftale mellem Vejle Havn, Ib Andresen Industri og H. Daugaard, hvor de respektive areallejeforpligtelser jf. omsætningsgarantien §19 til enhver tid skal være opfyldt. Tonnagen på 152000 tons er ikke tidsvarende længere, da der har været en udvikling i areallejeforpligtelserne. Hvorvidt andre brugere på Vejle Havn har en lignende aftale er for os ubekendt.

Journalista.dk har været i kontakt med andre firmaer, som har eller har haft interesser på Vejle Havn. Herfra lyder det samstemmende, at man ikke har været bekendt med de specielle rabatordninger tildelt Ib Andresen Indusri A/S og H. Daugaard A/S.

Dermed kan de to selskaber have opnået store konkurrencefordele, som kommunale Vejle Havn ikke har givet til andre af sine kunder.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*