Forskningsstudie om mundbinds effekt mørklagt af myndighederne – Journalista.dk klager for at få udleveret konklusionerne

Del artiklen her:

Har det nogen effekt på spredningen af COVID 19 at gå med mundbind, eller er der alene tale om et unødigt krav til danskerne? Det nægter Rigshospitalet at oplyse om, hvilket har medført en klage fra Journalista.dk.

juristkontoret

Tilbage i april offentliggjorde Rigshospitalet, at man havde sikret sig tilstrækkelig eksterne bevillinger til, at der kunne indledes et forskningsstudie omkring brugen af mundbind. En undersøgelse som blandt sine forskere havde en række fremtrædende læger, hvis resultater har medført stor interesse fra både Danmark og udlandet.

Det ikke kun ud fra betragtninger om, at der er tale om det første egentlige studie i effekten af at gå med mundbind. Men også at det eksempelvis kunne give et indblik i, hvordan mundbindene bruges bedst muligt, hvis de faktisk har en effekt.

Læs også : Unik forskning om mundbinds effekt mørklagt af hensyn til forskere – som officielt selv ønsker resultaterne offentliggjort

Derfor har vi på Journalista.dk igennem længere tid forsøgt at få udleveret de resultater, som forskerne er nået frem til. Det i forlængelse af at flere af dem har udtalt til en række medier, at de gerne vil have konklusionerne offentliggjort, men at offentliggørelserne er stødt på en række problemer. Det skyldes at flere fremtrædende tidsskrifter har afslået at bringe studiet, da det tilsyneladende ikke lever op til de nødvendige forskningsmæssige krav.

 

Studie fra være afgørende for vurderingen af coronasmitte

Eftersom der er tale om et forskningsprojekt med udgangspunkt omkring Rigshospitalet, har vi på Journalista.dk forsøgt at få det udleveret via reglerne om aktindsigt. Men som vi kunne offentliggøre tidligere på dagen, har hospitalets juridiske afdeling nægtet udlevering.

Læs også : Dødsattesterne der lukkede Danmark : Her er myndighedernes påberåbte beviser for at danskere er døde af corona

Det er først og fremmest ud fra betragtninger om, at forskningsprojektet alligevel ikke var klar til offentliggørelse. I en email til Journalista.dk forklarer Rigshospitalets juridiske afdeling det blandt andet på denne måde :

– Forskningsprojekter oplyser, at indleveringen af manuskript fra et forskningsprojekt til bedømmelse ved tidsskrifterne er en afgørende del af den samlede forskningsproces. Ofte vil fagfællebedømmelsen føre til justeringer af den eller de endelige vurderinger og konklusioner. Forskerne betragter derfor deres resultater som foreløbige indtil fagfælle-bedømmelsen er gennemført og artiklen er formelt antaget af tidsskriftet. Manuskriptet er derfor endnu ikke egnet til offentliggørelse, vurderer forskningsgruppen.

Læs også : Region sparer flere hundrede millioner kroner på hospitaler – men udbetaler gigantiske fratrædelsesgodtgørelser til direktører og chefer

På Journalista.dk har vi klaget over Rigshospitalets afslag til Ankestyrelsen, for at få en fornyet juridisk vurdering. Det for ad den vej at få adgang til et studie, der kan være afgørende i forhold til vurderingen af, om mundbind faktisk har en egentlig effekt overfor spredningen af coronaen.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*