Dokumentationen er pist væk : Statsministeriet har ingen notater om opkald hvor Mette Frederiksen krævede nedslagtning af mink overfor brancheformand

Statsministeriets pressefoto af Mette Frederiksen
Del artiklen her:

For en række offentlige myndigheder er det særdeles svært at finde frem til, hvem der præcist gjorde hvad og hvordan i forbindelse med, at langt størstedelen af den danske minkbestand blev aflivet indenfor få dage – det gælder også i forhold til Mette Frederiksens ageren.

– Mette Frederiksen ringer og siger, at regeringen står helt fast på, at alle mink skal aflives. Der er ikke nogen vej tilbage.

Sådan lød det tidligere på måneden fra Tage Pedersen, formanden for Dansk Pelsdyravlerforening, da han overfor TV2 fortalte om de opkald, han havde fået fra statsminister Mette Frederiksen i begyndelsen af november. Overfor statsmediet lød det samtidig fra Frederik Waage, professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, at det var alvorligt for Mette Frederiksen på den måde at blive en del af sagen om de omfattende aflivninger af mink, der skete uden lovhjemmel :

– Det er en meget alvorlig udvikling i sagen. Det bringer statsministeren lige ind i kernen af problemet, fordi hun helt ekstraordinært går ind og overtager sagen og ringer til minkavlerformanden. Der overtager hun ansvaret for det her.

Læs også : Forsvaret lukkede minkfarm uden lovhjemmel – og kan ikke finde nogle dokumenter om besøget

Når en statsminister foretager væsentlige opkald, er det den helt klare norm, at der enten sker optagelse af opkaldet, eller der efterfølgende nedfældes et notat. Hvilket også fremgår af de almindelige forvaltningsretlige principper om, at der skal nedfældes telefonnotater efter foretagelse af egentlige sagsbehandlingsskridt.

 

Statsministeriet med samme type problemer som Rigspolitiet og Forsvaret

Derfor har vi hos Journalista.dk også begæret fremsendelse af de optagelser eller anden form for dokumentation, der knytter sig til Mette Frederiksens opkald til Tage Pedersen. Opkald der blev foretaget få dage efter, at Mette Frederiksen på en pressekonference havde krævet ophør af drift af minkdrift i Danmark.

Læs også : Forsvaret lukkede minkfarm uden lovhjemmel – og kan ikke finde nogle dokumenter om besøget

Men overfor Journalista.dk lyder det i en email fra Statsministeriet, at man ikke ligger inde med nogle former for dokumentation for, hvad der blev talt om mellem Mette Frederiksen og Tage Pedersen :

– Statsministeriet har på baggrund af din anmodning foretaget en søgning i ministeriets elektroniske journalsystem mv. efter dokumenter, der indeholder oplysninger af den i aktindsigtsanmodningen nævnte karakter. Statsministeriet har i den forbindelse ikke identificeret dokumenter, som er omfattet af din aktindsigtsanmodning.

Læs også : Korruptionsramt del af Forsvaret lukker ned : Skjuler oplysninger om nedgravning af mink

Statsministeriets manglende dokumentering af hvad der præcist foregik i dagene omkring nedslagtningerne af minkene kommer i forlængelse af, at Journalista.dk tidligere har kunnet afdække, at lignende problemer findes blandt andre offentlige myndigheder, der var involveret i sagsbehandlingen. Således har Forsvaret overfor Journalista.dk oplyst, at det ikke har nogen egentlig dokumentation i forhold til sin deltagelse – men at man i stedet henviser til Fødevarestyrelsen, som militærfolkene anser for de ansvarlige.

Rigspolitiet deltog også aktivt i nedslagtningerne af minkene, men herfra lyder meldingen, at man har meget svært ved at finde frem til relevante dokumenter. Ifølge landets øverste politimyndigheder kan en del af udfordringerne dog ligge i, at man grundet corona har svært ved på én gang at mødes så mange medarbejdere, som det er nødvendigt for eventuelt at kunne lokalisere de relevante ordrer.

Del artiklen her:




6 Comments

  1. Så må det vel være muligt at bede om print af opkaldsliste ved minkavleren (principielt også ved MF). Disse data skal jo gemmes jfr. Terrorlovgivningen

    • Fremtidens telefoner må udstyres med en knap til optagefunktion. Det er uhyrligt, at MF i forvejen løber fra alt, hvad hun har sagt og gjort, og at vi som borgere har opgaven med at bevise, hvad der siges og loves fra både hende og det offentlige. Jeg er en af hendes arbejdsgivere, og jeg ønsker sådan en medarbejder fyret. Som statsminister skal hun ubetinget stilles for en rigsret!

      • Android telefoner har sådan en knap. Det er bare at trykke på den. Under opland er det knappen nede nedbør.

  2. Jeg mener regeringen på et tidspunkt besluttede at telefonselskaber skulle optage og opbevare samtaler, i fald en lovovertrædelse skulle forekomme. Måske det er muligt at finde opkaldet til Minkavlernes forening?

    Hvis politiet har svært ved at mødes så mange mennesker fysisk, så findes der mulighed for at lave møder på Teams, Zoom, Skype osv. Det gør andre i samme situation.

  3. Det er lovpligtigt i Centraladministrationen at journalisere dokumenter incl. telefon-notater, så der ligger i minksagen tilsyneladende også på dette punkt en række lovovertrædelser. Det lugter af løgn og bedrag, som en kommende rigsretssag forhåbentlig vil afdække.

  4. Det er samme beskidte metoder, som myndighederne I årevis har brugt på børneområdet.

    Det er afdækket at myndighedernes metode, årligt ødelægger 24.000 børn psykisk.

    Så myndighederne kan tvangsfjerne de børn, som de selv ødelægger.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*