Faktatjek : Nej – Alternativet har ikke skabt de lovede firmaer og arbejdspladser

Del artiklen her:

Efter seneste valg ville Alternativet skabe en lang række virksomheder, bygget på partiets mærkesager. Mere end to år senere er det ikke sket noget – hvilket kan skyldes topfolkenes egne erfaringer som selvstændige erhvervsdrivende.

– Vi har en landsorganisation, som er den frivillige del. Vi har partiet, som er offentligt støttet og en del af den offentlige struktur. Og på den private front vil vi sætte noget i gang, der er relevant for os. Vi synes, at det er rart at tjene vores penge, hvis det overhovedet er muligt.

På blandt andet denne måde præsenterede Alternativets partiformand, Ulrik Elbæk, den 25. august 2015 overfor Ugebrevet A4 en storstilet plan, som ville skabe en række nye selskaber og arbejdspladser. Det skulle ifølge den tidligere minister blandt andet ske ved, at Alternativet kunne stå bag så forskellige typer virksomheder som energiselskaber, tænketanke, medier og uddannelser. Virksomheder som skulle være med til at finansiere Alternativets ambitioner om en grøn bevægelse, ligesom de kommende indtægter også ville betyde, at partiet ville have et mere uafhængigt indtægtsgrundlag.

Med så bombastiske udmeldinger skulle man måske umiddelbart tro, at Uffe Elbæk sammen med resten af Alternativets ledelse indenfor de seneste to år, havde sat gang i en lang række nye virksomheder. Men en gennemgang af partiets kommercielle aktiviteter viser i stedet, at der har været lang fra udmeldingerne i august 2015 til skabelsen af nye firmaer og dermed også arbejdspladser.

Jobopslag fra Politisk sekretariat v/Uffe Elbæk

 

Inaktivt selskab – og Uffe Elbæks sekretariat

En gennemgang af databasen BiQ, der blandt andet har specialiseret sig i koble personer og organisationer med deres virksomhedsdrift, og CVR-registret viser nemlig, at der i bedste fald har været langt mellem de aktive firmaer, der fremstår som stiftet og drevet af personer med direkte tilknytning til Alternativet og byggende på dets politiske grundlag. Umiddelbart har det kun været muligt at finde frem til to, hvoraf det ene fremstår som en del af Alternativets sekretariat på Christiansborg.

Det drejer sig om Politisk sekretariat v/Uffe Elbæk, der i september 2014 indrykkede dette jobopslag på Facebook :

– Til vores lille sekretariat på Christiansborg søger vi en ambitiøs og struktureret studentermedhjælper. Du skal helst være i gang med din overbygning, men hvis du har en anden relevant arbejdserfaring i bagagen, hører vi også meget gerne fra dig.

Det andet er iværksætterselskabet AltKom IVS, der i sin bestyrelse blandt andet har Alternativets kommunikationschef Cristine Gliese Rasmussen. En virksomhed som på sin hjemmeside oplyser, at et af virksomhedens grundlag er bæredygtighed :

– Vi vil i det omfang der er muligt yde omsorg for de mennesker vi kan, og vi vil i vores valg af produkter, forsøge at drage omsorg for miljø og dyr ved at træffe valg om leverandører og materialer på et oplyst grundlag.

Men foreløbigt synes det dog at have været blevet ved tanken, for ifølge selskabets eneste offentliggjorte regnskaber, er det på det nærmeste inaktivt. Således havde det ingen indtægter, og kom ud af perioden 16. november 2015-31. december 2016 med et underskud på 2.135 kroner.

AltKoms regnskab i perioden mellem 16. november 2015 og 31. december 2016

 

Alternativets sekretariat : Vi har også forlag og webshop

Overfor Journalista.dk oplyser Alternativets presseafdeling, at partiet yderligere er involveret i to virksomheder. Det drejer sig om Alternativ Forlaget ApS og ShÅppen, der blev stiftet i henholdsvis maj 2015 og august 2016.

Alternativet Forlaget ApS fremstår på baggrund af dets senest offentliggjorte regnskab, der dækker perioden mellem 25. maj og 31. december 2016, som et selskab uden nævneværdige aktiviteter. I hvert fald viser regnskabet, at man havde en negativ bruttofortjeneste på 60.490 kroner, hvilket var med til at give selskabet et samlet underskud på 156.301 kroner.

Et opslag på ShÅppens hjemmeside viser, at det drives som en del af AltKom IVS. De manglende aktiviteter i ShÅppen skal ikke kun ses i forhold til, at det er en del af det reelt inaktive AltKom IVS. Men også at det registrerede domænenavn Shaappen.dk, endnu ikke er taget i brug.

Resultatopgørelse for Alternativet Forlag ApS i perioden mellem 25. maj og 31. december 2016

 

Begrænset og tvivlsomt iværksætteri velkendt blandt Alternativets top

De meget få initiativer fra Alternativet er måske ikke så overraskende, når man ser på de erfaringer, som en række af partiets Folketingsmedlemmer selv har gjort sig med at starte og drive selvstændig virksomhed.

For en stor del af Folketingsgruppen er der samtidig tale om, at de ifølge hverken BiQ eller CVR aldrig har været med til at starte eller drive en privat virksomhed. Det drejer sig om Carolina Magdalene Maier, Josephine Christina Fock og Christian Søren Poll, der ligesom Ulla Margrethe Sandbæk kun synes at kunne have en teoretisk holdning til det at drive egen virksomhed.

Samtidig gælder for en række andre af Alternativets Folketingspolitikere, at deres erfaringer som selvstændigt erhvervsdrivende langt fremstår som succesfulde. Det gælder eksempelvis for Roger Courage Matthisen, hvis firma Babycourage ApS i det senest offentliggjorte regnskab for 2014 viste et underskud på 137.290 kroner, ligesom der også var et underskud for hans andet selskab Courage Group Holding ApS i 2013 på 411.968 kroner. Grunden til at selskaberne ikke har indleveret regnskaber siden er, at de begge er blevet tvangsopløst – for Babycourage ApS’s tilfælde efter en konkurs.

I det mindste har Roger Courage Matthisens selskaber dog indleveret regnskaber, hvilket ikke kan siges om Pernille Schnoors virksomheder Team Room ApS og Schnoor Holding ApS. De blev begge tvangsopløst i 2012 uden, at den senere politiker for Alternativet havde offentliggjort sine økonomiske nøgletal.

Opløsning af selskaber er heller ikke et ukendt begreb for Rasmus Nordqvist, der i perioden mellem 2000 og 2013 drev enkeltmandsvirksomheden repeated original – indtil det blev opløst dette år.

 

Enkelte relative succeshistorier – også for Uffe Elbæk

Enkelte af Alternativets folkevalgte har dog haft en vis succes som selvstændigt erhvervsdrivende, hvilket eksempelvis gør sig gældende for René Gade Mikkelsen. Den tidligere kommunikationschef for fodboldklubben Silkeborg IF, var i 2012 med til at stifte Pressystemet ApS. Bedømt på selskabets regnskaber ligger det dog aktuelt stille, mens hans eget firma Kommunikationspartiet I/S blev opløst i 2014.

Den største dokumenterede erfaring som selvstændigt erhvervsdrivende i Alternativets Folketingsgruppe har Torsten Gejl, som siden 1998 har drevet enkeltmandsvirksomheden OCN Danmark. Et selskab som fokuserer på at give folk papirer på den praktiske erfaring, de har opnået udenfor det traditionelle uddannelsessystem.

Forløb som også meget godt ligner det, som partistifteren Uffe Elbæk indenfor de seneste år kan fremvise som virksomhedsleder og selvstændigt erhvervsdrivende. Blandt andet var han tilbage i 2011 involveret i driften af Republikken Cafe ApS, hvis regnskab dette år viste et bruttoresultat på 11.060 kroner og et underskud på 38.603 kroner. Samme år var han også en del af Bullitt Holding ApS, hvis regnskab viste en omsætning på 72.056 kroner og et overskud på 65.898 kroner. Et lille overskud på 170.032 kroner var der også i 2011, da Uffe Elbæk var involveret i Rummet i republikken ApS.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*