Enorme storskærme og specielkonstruktioner : Motorveje indvies for millioner af kroner

Del artiklen her:

Der er ingen smalle steder, når Vejdirektoratet indvier ny asfalt. Over de seneste år har det kostet skatteyderne millioner af kroner, når nye veje er blevet åbnet.

– Over fire dage fra den 8. til den 11. september fejrer hele Silkeborg den nye motorvej under navnet “Danmarks Største Vejfest”. Festlighederne består af store motionsarrangementer, spændende koncert- og kulturbegivenheder og den officielle vejåbning, som det hele kulminerer med om eftermiddagen søndag den 11. september.

Sådan lød en del af præsentationen i september 2016, da Silkeborg Kommune sammen med Vejdirektoratet gjorde klar til at fejre, at østjyderne efter årtiers venten, endelig havde fået en motorvejsforbindelse til Aarhus. En motorvejsstrækning på lidt over 29 kilometer, som forventes at blive brugt af op mod 30.000 biler i døgnet.

Hvad hverken Silkeborg Kommune eller Vejdirektoratet fortalte var dog, at det langt fra ville blive en billig oplevelse for skatteyderne. Det fremgår i stedet af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos Vejdirektoratet.

Ikke kun i udgifterne til Silkeborg-motorvejen, men også de andre festligheder, der indenfor de seneste år er blevet afholdt ved åbningen af nye veje.

 

Stor fejring af selv omfartsveje

Ifølge de fremsendte bilag, har det langt fra været unormalt, at fejringen af selv små motorveje og indfaldsveje, er sket for flere hundrede tusinde kroner. Det var eksempelvis tilfældet i november 2014, hvor åbningen af en omfartsvej i Nykøbing Falster stod skatteyderne i 129.335,94 kroner. På samme måde som det året før kostede 169.572,50 kroner, da Vejdirektoratet åbnede motorvejen mellem Holbæk og Vig.

De største udgifter Vejdirektoratet har afholdt siden 2011, faldt i 2012 og 2016. Først med åbningen af Kliplev-Sønderborg-strækningen til 239.480,73 kroner, mens det kostede skatteyderne 1.141.356,00 kroner, da Silkeborg-motorvejen skulle fejres.

En væsentlig forklaring på de store udgifter kan findes i, at Vejdirektoratet ofte gør brug af dyre eksterne leverandører. Ved Silkeborg-motorvejen eksempelvis ved lejen af en kæmpe storskærm, hvilket i sig selv kostede 203.568,75 kroner. Fire år tidligere ved åbningen af Kliplev-Sønderborg-strækningen, skete der indkøb af en specialfremstillet trappe af træ, hvilket kostede 53.500 kroner.

I alt har Vejdirektoratet de 5 seneste år brugt 3.152.849 kroner, når det har fejret åbningen af nye veje.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*