Domænet er navnet på din nuværende eller kommende hjemmeside. Der er en del regler omkring de danske domænenavne med endelsen ”.dk”. Måske står du og er ved at få oprettet en hjemmeside? Har du allerede en? Så er det godt at have styr på de regler, der er knyttet til domænenavne.
Det er ikke alle, der ved det eller kan overskue at bevæge sig ind i jurajunglen, men faktisk er der en hel dansk lov omkring domæner. For at gøre det nemmere for dig at navigere i denne, har vi her samlet de vigtigste regler, så du ved, hvad lovgivningen siger, inden du begynder at beskæftige dig med domæner.
Hvad skal de mange regler til for?
I dag foregår stort set alt på internettet. Det er der, vi finder størstedelen af vores viden. For at sikre en god udvikling i samfundet, er det vigtigt, at der bliver opstillet regler for internetdomænerne. Der er således en særskilt domænelov, du kan orientere dig i. De vigtigste punkter i lovens omfattende paragraffer kommer vi omkring her.
Domæneloven er til for at sikre folks rettigheder. Alle adresser med endelsen .dk tilhører den danske stat for netop at sikre god internetskik. Det er altså også for din skyld, at der er love omkring din hjemmeside.
Sådan får du et internetdomæne
Internetdomæner er noget, du køber (eller rettere sagt lejer) for en periode ad gangen og dermed får ret til at bruge. Du køber et domæne ved at undersøge, om domænenavnet findes i forvejen. Hvis det ikke gør det, kan du købe det. I nogle tilfælde vil det også være muligt at købe andres domæner, hvis de ønsker at sælge.
Der er flere forskellige virksomheder, du kan købe dit domæne igennem. Domæner kan for eksempel findes og købes her.
Så snart du har fået domænet godkendt og købt, ejer du rettighederne til siden og kan bestemme, hvad hjemmesiden skal indeholde.
Dit domæne skal knyttes til et webhotel
For at kunne gøre brug af dit internetdomæne, skal det være knyttet til et webhotel. Det er afgørende for, at andre kan komme ind på din internetside og surfe rundt derinde. Det er jo det, du formentlig gerne vil med din side, så hold øjnene åbne. Er der inkluderet webhotel i den pris, du skal betale for domænet? Ellers skal du måske finde dig en anden udbyder.
For en god ordens skyld kan det lige kort forklares, hvad et webhotel er. Det er ikke os alle, der er IT-eksperter eller digitalt indfødt. Et webhotel er et hotel for hjemmesider. Det er der, alle dine filer fra hjemmesiden bliver ”opmagasineret”. Det er det, der giver andre adgang til at gå ind på din hjemmeside. Det kan derfor være fornuftigt at finde et webhotel, der tilbyder ubegrænset plads til at opmagasinere dine filer – og som samtidig giver ubegrænset adgang til at besøge din side.
Klagenævnet træffer afgørelser i forhold til navnemisbrug
Reglerne for internetdomænerne er til for at skabe god orden på internetfronten. Der kan være tilfælde, hvor det kan være svært at vide, om der er brudt med god internetskik. I sådanne tilfælde træffer Klagenævnet for Domænenavne afgørelsen.
Et eksempel på en sag for klagenævnet kan være, at nogen har købt et domænenavn, der ligger meget tæt op ad en populær kilde for at tiltrække mere trafik ved, at folk staver forkert. I et sådant tilfælde vil klagenævnet gå ind og vurdere, hvad intentionerne med domænenavnet er.
Et sidste guldkorn
Er det første gang, du skal købe et internetdomæne? Inden du køber dit domæne, er det en god idé at finde på et fængende navn. Hvis du gerne vil have mange besøgende på din hjemmeside og skabe trafik, er det en fordel at have en internetadresse, der ikke er alt for lang. Sørg for at finde på et navn, folk kan huske.
Sponsoreret indhold
Vær den første til at kommentere