Ikke-etniske danskere får ikke kommunale topjobs: Negative bias kan være i spil

Københavns Kommunes pressefoto af medlem af Borgerrepræsentationen Klaus Mygind (SF)
Del artiklen her:

Ifølge et fremtrædende medlem af Københavns Borgerrepræsentation, kan negativ tilgang til indvandrere og deres efterkommere være en væsentlig årsag til, hvorfor det stort set kun er etniske danskere, som sidder på topstillingerne rundt om i kommunerne.

1.162 kommunale embedsmænd tjente sidste år over 1 million kroner.

Det er en af konklusionerne på lønundersøgelserne, som vi offentliggjorde på Journalista.dk i den forgangne måned.

En lønundersøgelse der samtidig tog udgangspunkt i, hvad hver enkelt kommune betaler sine bedst lønnede medarbejdere, for på den måde at fastslå, hvilke forskelle der gælder fra kommunegrænse til kommunegrænse.

En anden af undersøgelsens konklusioner er, at der er ualmindeligt langt mellem embedsmænd med anden etnisk baggrund end dansk, når det handler om ansættelserne i topstillingerne. Således er det blot under 1 procent af de 1.162 embedsmænd med millionlønninger, der fremstår som værende enten indvandrere eller efterkommere af disse.

Spørger man Klaus Mygind, gruppeformand for SF i Københavns Borgerrepræsentation, er der en række årsager til, hvorfor der er meget langt mellem de ikke danske navne på listen over de bedst lønnede kommunale embedsmænd:

Jeg tror stadig, at det kan begrundes i, at udbuddet af kvalificerede ansøgere med anden etnisk baggrund er lille til topstillingerne. Der er sikkert også negative bias i spil. Gruppen af mennesker med anden etnisk baggrund end dansk i de kommunale organisationer, der er nået op til at kunne søge toplederstillingerne er nok ikke så stor. Jeg tænker samtidig, at der skal skabes meget større opmærksomhed på dette spørgsmål i vores rekruttering. Vi skal særlig have fokus på mellemlederniveauet dvs fødekæden.

Omvendt oplyser Klaus Mygind i sin email til Journalista.dk, at han ikke er overrasket over den gennemførte ligestilling mellem mænd og kvinder i toppen af de kommunale administrationer:

I København har vi haft fokus på det i vores ligestillingspolitik og vi følger udviklingen fra politisk hold. Vi har over de sidste 15 år haft en stor overvægt af kvindelige borgmestre, som sikkert har virket positivt på ledertalentudviklingen. Endelig har kommunen jo mange flere kvinder ansat end mænd, så derfor slår den positive udvikling “hurtigere” igennem. Jeg sætter “hurtigere” i citationstegn – det skulle have sket for mange år siden.

 

Andre artikler om undersøgelsen

Lønundersøgelse 2024 : Så meget tjener topembedsmændene i din kommune

Kommunale embedsmænd med løn over 1 million kroner : 1.162 – her er de og deres lønninger

Mette Frederiksen lavt lønnet : 125 kommunale embedsmænd tjener mere

Kæmpe lønforskel hos kommunerne: Flere hundrede tusinde kroner i forskel for samme job

Bedst lønnet kommunale embedsmand: Scorede 3.7 millioner kroner sidste år

Kommuner ser stort på reglerne: Nægter at udlevere oplysninger om højest lønnede embedsmænd

Ikke-etniske danskere må se langt efter topjobs i kommunerne – går i stedet til Kasper, Mette og Rikke

Kvinderne sidder på halvdelen af kommunale millionjobs : Ligestillingsministeren vil alligevel have flere til tops

Byrådspolitikere om kommuners lønniveau: Vi er nødt til at diskutere det nærmere

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*