Allerede inden retssag om ulovlig logning når Højesteret, har den store økonomiske vinder været Kammeradvokaten. Omvendt har taberne i økonomisk forstand været skatteyderne, som endda kan se frem til at skulle betale endnu flere sagsomkostninger.
Den 29. juni sidste år var dommens dag i Østre Landsret i en sag, som var anlagt af Foreningen imod Ulovlig Logning. En organisation som på sin hjemmeside præsenterer sig som upolitisk, men med det formål at sikre, at danskernes aktiviteter på blandt andet internettet, ikke gemmes eller på anden måde dokumenteres i strid med EU-lovgivningen.
Sager af denne type, vinder staten næsten per definition. Men afgørelsen fra den 29. juni 2021 var afgørende anderledes, fordi Østre Landsret nåede frem til, at skiftende regeringer anført af deres justitsministre, siden 2006 havde tilladt ulovlig logning af danskernes tele- og internetaktiviteter via den såkaldte Logningsbekendtgørelse. En bekendtgørelse der på flere punkter af Østre Landsret, blev vurderet til at være i strid med Den Europæiske Unions Charter om Grundlæggende Rettigheder.
Retssager anlagt mod staten er almindeligvis flere år under vejs, hvilket også var tilfældet for afprøvelsen af lovligheden af Logningsbekendtgørelsen. Selv om dommen først faldt sidste sommer, begyndte Kammeradvokaten allerede sit arbejde på den i 2018.
Forening har anket – hvilket kan medfører yderligere omkostninger for skatteyderne
Det kan ses ved, at den første faktura firmaet kunne afsende var dateret den 29. august 2018 og lød på 134.273 kroner, hvilket hurtigt blev fulgt op med en ny i slutningen a f september samme år, hvor opkrævningen lød på 168.696 kroner.
Efter en længere periode med mindre faktureringer fra Kammeradvokaten, der på trods af sin officielle titel er et privat advokatfirma med kontorer i København og Aarhus, kom der i 2021 for alvor gang i udfaktureringerne. Det skete kort før og i forlængelse af domsafsigelsen i 2021, da Kammeradvokaten i perioden mellem marts og juni kunne fremsende regninger på over 550.000 kroner. Hvilket var med til at gøre, at skatteyderne i alt har måttet betale advokaterne 1.021.991 kroner for at forsvare den bekendtgørelse, skiftende justitsministre har håndhævet i strid med EU-lovgivningen.
Læs også : Rigspolitiet mørklægger telefoner i minkskandalen : Nægter at udlevere navnene på de undersøgte
Men derved stopper det formentligt ikke, for Foreningen imod Ulovlig Logning oplyser nemlig på sin hjemmeside, at den har anket sagen til Højesteret. Det for blandt andet at få tilkendt yderligere sagsomkostninger end de 125.000 kroner, som Østre Landsret pålagde staten at betale til foreningens medlemmer. Uanset om det lykkes Foreningen imod Ulovlig Logning at få held med sin anke, kan skatteyderne alligevel se frem til en yderligere regning.
Det i forhold til den tid, som Kammeradvokatens folk skal bruge på anken.
Redaktør på Information, Christian Jensen, kaldte bl.a. offentlighedsloven for “en alarmerende indskrænkning af pressens muligheder for at kontrollere statsmagten og gå ministrene efter i sømmene”.
“Man” forstår godt, hvorfor de “ansvarlige” politikere ønsker at gemme sig bag mørklægningsloven eller offentlighedsloven, som den også bliver kaldt så flot og intetsigende overfor befolkningen.
Flot gravearbejde, Hr. Bjørknæs.
Det kunne være at Christen Jensen skulle sætte sine journalister i omdrejninger …