Rigspolitiet mørklægger telefoner i minkskandalen : Nægter at udlevere navnene på de undersøgte

Pressefoto fra Rigspolitiet
Del artiklen her:

Landets øverste politimyndighed så – igen – stort på udleveringsreglerne, da det nægtede at oplyse hvem hos Justitsministeriet, som har fået eller får deres telefoner undersøgt for sms-beskeder med forbindelse til minksagen.

Da de seneste afhøringer i Minkkommission løb af stablen, kom det frem, at det langt fra kun havde været embedsmænd og politikere i Statsministeriet, hvis sms-er var blevet forsøgt genskabt. Det blev nemlig oplyst, at indtil flere telefoner fra Justitsministeriet var blevet afleveret til Rigspolitiet, for at forsøge at genskabe beskederne sendt til og fra disse.

Undersøgelser der kom på trods af, at justitsminister Nick Hækkerup i forskellige sammenhænge tidligere har oplyst, at han i modsætning til statsminister Mette Frederiksen, ikke automatisk havde sat sin telefon til at slette indkomne og sendte sms-beskeder. I stedet har meldingen alene lydt på, at kun Justitsministeriets departementschef Johan Legarth, havde gjort brug af den automatiske sletning. En fremgangsmåde der dog var af ældre dato, fordi Justitsministeriets øverst placerede embedsmand, havde standset den meget kritiserede sletning.

Læs også : Mette Frederiksen gav ministers kæreste kæmpe bonus oven i millionlønnen – på vej ud af døren

Men hvorvidt det kun har været Johan Legarths telefon Rigspolitiets teknikere har haft eller har til undersøgelse for slettede sms-er, er dog ikke noget politifolkene ønsker, at offentligheden skal have adgang til.

 

Endnu en påfaldende langsommelig udlevering fra Rigspolitiet

Det fremgår af en aktindsigtsbegæring fra Journalista.dk til Rigspolitiet, hvis svartider dog langt fra har været i overensstemmelse med de krav, der stilles til udlevering af sådanne oplysninger. En forhaling, der langt fra er enestående hos toppen af embedsmandsværket. Således har Statsministeriet også i en række ellers forholdsvist simple sager enten slet ikke svaret, eller igen og igen sendt de samme udsættelsesskrivelser. På samme måde som Journalista.dk også tidligere har oplevet fra Rigspolitiet, at det i betændte sager, tager sig påfaldende lang tid om at udlevere dokumenter og andre former for oplysninger.

Læs også : Mette Frederiksen giver sin foretrukne it-rådgiver årsløn på 2.4 millioner kroner – og holder lønforhøjelser og bonusser skjult

I forhold til hvem hos Justitsministeriet der enten har fået eller får undersøgt sine arbejdstelefoner for sms-beskeder, oplyser Rigspolitiet i en email til Journalista.dk, at det som udgangspunkt er oplysninger, der skal ske udlevering af :

– Rigspolitiet finder, at din anmodning om aktindsigt i listen over navnene på indehaverne af de telefoner e.l. fra Justitsministeriet, som er eller bliver undersøgt af Rigspolitiet, som udgangspunkt er omfattet af Offentlighedslovens § 7, stk. 1. Efter denne bestemmelse kan enhver forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en myndighed m.v. som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed.

Læs også : Mette Frederiksen holder i dag en tale til 100.000 kroner – hjemme foran computeren

Men på trods af at der er tale om oplysninger der har relevans for Minkkommissionens arbejde, mener Rigspolitiet alligevel, at der ikke skal ske udlevering af navnene. Det skyldes, at der alene er tale om interne arbejdsdokumenter :

– Retten til aktindsigt omfatter dog ikke interne dokumenter. Det betyder, at dokumenter, der ikke er afgivet til udenforstående, er undtaget for aktindsigt, jævnfør Offentlighedslovens § 23, stk. 1, nr. 1. Bestemmelsen har til formål at sikre en beskyttelse af myndighedernes interne beslutningsproces samt de forskellige stadier af denne proces. Herudover har bestemmelsen til formål at sikre en beskyttelse af de ansattes arbejdsvilkår derved, at de sikres adgang til på en fri og formløs måde at foretage deres overvejelser og udføre det forberedende arbejde, uden det pres en eventuel senere offentliggørelse af ufærdige eller foreløbige overvejelser kan udgøre.

Del artiklen her:
3 Comments

    • Præcis. Ren rockerbande forretning. De laver en hel masse “love”, som ingen almindelige mennesker kan undgå at bryde ved en helt almindelig livsførelse. Derefter uddeles der dummebøder, og hvis man opponerer mod det, sender de deres tæskehold ud til din adresse.
      I øvrigt er det meget begrænset, hvad man hører til rockerne for tiden….

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*