Kulturministeren nedsætter nævn – som behandler millionansøgning fra hendes egen datter

Pressefoto Kulturministeriet / Bjarke Ørsted
Del artiklen her:

Zetland er ikke kun historien om et hypet medie. Det er også fortællingen om brugen af en postboks i et skattely, som er med til at finansiere den økonomisk udfordrede netavis.

– Nu er en af de sidste sten ryddet af vejen: Alt peger nu på, at Det nye Zetland kommer til verden næste år, nogenlunde efter planen og alle de mål, vi har proklameret over for vores støtter og følgere, siden vi i sommer offentliggjorde vores planer. Nu mangler vi kun at aftale de sidste detaljer med vores investorer.

Sådan lød det i november 2015 fra Zetlands administrerende direktør, Jakob Moll, da han overfor Mediawatch kommenterede på, at mediet ville modtage et større millionbeløb. Det i form af såkaldt etableringsstøtte, som anpartsselskabet over en toårig periode ville modtage 4 millioner kroner af.

En statslig støtte udbetalt via Kulturministeriet, hvilket måtte formodes at falde på et tørt sted hos Zetland. For ifølge selskabets seneste regnskaber, har det indenfor de seneste år givet et stort millionunderskud.

Således kom Zetland ifølge sit 2016-regnskab dette år ud med et underskud på 5.940.046 kroner, efter at havde haft en bruttofortjeneste på 2.192.271 kroner. Det mod et underskud året før på 508.707 kroner, hvilket opstod efter en bruttofortjeneste på 2.468.341 kroner. Kun i Zetlands første leveår 2012, 2013 og 2014, har man kunnet fremvise overskud, hvilket eksempelvis i 2012 lød på 1.508 kroner efter en omsætning på blot 6.065 kroner.

Oversigt over Zetlands årsregnskaber

 

Ejerkreds med repræsentation i postboks på Gibraltar

For at kunne køre med så store underskud i 2015 og 2016, har det været nødvendigt for Zetland at trække på velvillighed blandt de pengestærke medlemmer af ejerkredsen.

Den består blandt andet af Danmai Limited, der ifølge databasen BiQ sidder på mindst 25% af Zetland. Danmai Limited er ejet af danskeren Ditlev Bredahl, der til dagligt er bosat i London. Alligevel har iværksætteren, der også er kendt for store donationer til Alternativet, valgt at placere Danmai Limited på Gibraltar, hvilket er sket via en postboks i skatteparadiset.

Ditlev Bredahl har ikke ønsket at deltage i denne artikel, men Jakob Moll oplyser, at dette ikke skal ses som et udtryk for skattetækning i forhold til Zetland :

– Zetland er konstrueret på den mest almindelige måde, man kan forestille sig. Vi er et ApS ejet af holdingsselskaber, hvoraf ét er stifternes fælles. Navnet “Biba” kommer i øvrigt fra efternavnet på en flink mand, som betalte vores frokost tilbage i 2011, hvor vi var på research-rejse til USA.

Brugen af et selskab med adresse på Gibraltar skal dog ses i sammenhæng med, at Zetland tidligere har skrevet kritisk om brugen af netop skatteparadiser, hvilket skete i forbindelse med mediets omtale af de såkaldte Panama-papirer.

Gibraltar hvor Ditlev Bredahls firma Danmai Limited har postadresse

 

Mediestøtte kan afhjælpe væsentligt på Zetlands økonomi

Det store underskud i 2015 og 2016 gør, at selskabets økonomi må anses for særdeles udfordret. Det når Joachim Sperling, Head of Corporate Affairs hos Axel A/S, frem til i en analyse af Zetlands 2016-regnskab på Kommunikationsforum.dk. Her skriver han blandt andet :

– Men man må håbe for Zetland, at de ikke igen præsterer et underskud på over 7 millioner kroner, som tilfældet var i 2016. Medmindre de i løbet af 2017 har fået rettet afgørende op på forretningen, må man formode, at den resterende del af egenkapitalen nu er væk. Det må betyde, at investorerne igen må til lommerne.

En del af de penge, kan komme fra mediestøtten, som Zetlands administrerende direktør Jakob Moll overfor Journalista.dk oplyser, at man vil søge i forbindelse med efterårets uddeling :

– Vi søger om at få produktionsstøtte på lige linje med fx dagbladene. Det vil blandt andet sige, at vi søger på baggrund af vores 2016-regnskab. Da vores redaktionelle udgifter er vokset siden, betyder det, at beregningsgrundlaget er noget lavere for os end vores faktiske niveau. Sammenlignet med midlerne i innovationspulje uddeles produktionsstøtten, ud fra objektive kriterier. 

BiQs oversigt over Zetlands ejerskab

 

Juraprofessor : Subjektive vurderinger ved mediestøtte medfører inhabilitet

Her kan Zetland dog løbe ind i et problem, for i selskabets ejerkreds findes ud over Ditlev Bredahl eksempelvis også Silke Bock. Det igennem Biba Holding ApS, som ifølge BiQ, hvis oplyser blandt andet stammer fra CVR- og Ejerregistret, sidder på mellem 33% og 50% af ejerskabet af Zetland. Silke Bock er datter af kulturminister Mette Bock, hvis ministerium står for uddelingen af mediestøtten.

For ifølge Jørgen Albæk Jensen, professor og dr. jur. ved Aarhus Universitet i offentlig ret, kan det medfører inhabilitet hos Kulturministeriet, at ministerens datter via et selskab ansøger om mediestøtte :

– Uddeles støtten efter helt objektive kriterier, ser jeg ikke noget problem i familierelationen, da der så ikke er risiko for, at at uvedkommende hensyn spiller ind ved fordelingen. Er der der i mod tale om en konkret vurdering fra år til år, kan situationen være sammenlignelig med den sag, som Ombudsmanden behandlede tilbage i 2004, hvorfor der kan foreligge inhabilitet.

Sagen Jørgen Albæk Jensen henviser til, er en udtalelse fra Folketingets Ombudsmand, der faldt i forbindelse med den såkaldte Tove Fergo-sag. Her nåede ombudsmanden frem til, at Kirkeministeriet ikke kunne træffe afgørelse om, hvorvidt Tove Fergos mand skulle have en lønforhøjelse. Det skyldtes at Tove Fergo på daværende tidspunkt var kirkeminister, hvilket medførte en risiko for inhabilitet, alene grundet forbindelsen mellem ministeren og hendes ægtefælle.

Overfor Journalista.dk vil Kulturministeriet ikke svare på, om den familiemæssige forbindelse mellem Mette og Silke Bock er tilstrækkelig til, at der kan foreligge inhabilitet. I stedet henviser ministeriet til, hvem der skal behandle Zetlands ansøgning om mediestøtte :

– Det følger af mediestøtteloven, at kulturministeren nedsætter et medienævn, som behandler ansøgninger om tilskud efter loven. Tilskud efter loven kan ydes til redaktionel produktionsstøtte, projektstøtte til etablering af udvikling af et nyhedsmedie eller saneringsstøtte.

Del artiklen her:
4 Comments

 1. Hvis du vasker min bil, så lader jeg være med at gøre din beskidt.

  Som Karsten Ree sagde, efter “betjent dommen” på News: “Danskerne er godt naive, hvis de ikke tror der forgår korruption i DK” Desværre ville studieværterne ikke have ham til at uddybe dette, men han har naturligvis 100% ret, men grundet det system vi har, hvor toppen er en Lille lukket kreds, så tør ingen sige hvad der foregår.

 2. Admiralens vise ( Pinafore )
  Sullivan, Arthur Petersen, Jens Louis
  Komponist siger det så tydeligt… fx i dette vers:
  “I landsmænd her, som gerne vil nå op
  til vor samfundsstiges allerhøjeste top,
  flyd med, men hold jer i enhver forstand
  til stadighed og altid fra det dybe vand.
  Til stadighed og altid fra det dybe vand.
  Stå aldrig til søs! Lad de andre stå!
  I får stribevis af kors og bånd og stjerne på!
  Stå aldrig til søs!. Lad de andre stå!
  I får stribevis af kors og bånd og stjerne på!”

  Fra “Pinafore”

 3. De er ikke rigtig kloge i den regering. Hvis de ikke kan se at Bock er inhabil, så burde de få nye briller. Alle de nedskæringer, der har ramt os lønslaver, er et udtryk for deres despotiske indstilling til jobbet; Hold Jer væk, vi arbejder for at gøre tingene bedre (for de rige).

 4. …det er vel heller ikke rimeligt, hvis Zetland formenes støtte på grund af denne mere eller mindre ligegyldige detalje. På den anden side må en redaktion, der kun kan eksistere med offentlige skattemidler i ryggen have meget svært ved at se sig selv i spejlet. Media-støtten burde helt klart afskaffes – og aviser og medier burde kunne sælge sig selv på markedsvilkår. Ellers kan vi heller ikke længere prale af, at vi har en fri presse. Alt i alt en ærgerlig sag at få oprullet under en ikke-socialdemokratisk regering. Mette Bock har aldrig været udstyret med de skarpeste knive i skuffen, hverken når hun vader rundt i medierne eller i det politiske system. Tingene har det kort sagt med at gå i brok for Mette Bock…!

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*