Nationalbankens forbrugsfest : Gallamiddag til 400.000 kroner – med 44 flasker champagne

Del artiklen her:

Næsten per definition kræver Nationalbanken økonomisk mådehold. Dog ikke ubetinget når det er bankens egne folk, der bruger skatteydernes penge.

– I det konkrete tilfælde blev stillingen ikke slået op, fordi Henriette Divert-Hendricks forinden havde arbejdet som ekstern konsulent for Nationalbanken, hendes kvalifikationer var derfor kendte og hun var en oplagt kandidat. Nationalbanken er ikke omfattet af de regler om opslag, der gælder for staten.

Sådan lød det fra Nationalbankdirektør, Lars Rohde, i en pressemeddelelse, efter det tidligere på året var blevet afsløret, at hans nabo var blevet ansat som konsulent til en månedsløn på 173.913 kroner. Det således til en løn, som ligger væsentligt over statsministerens.

Det har dog ikke kun været i forbindelse med ansættelsen af Lars Rohdes nabo, at Nationalbanken har kunnet tage afslappet på de krav, der ellers stilles indenfor den offentlige sektor. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået i bankens forbrug.

Herunder i en middag afholdt i 2012 i forbindelse med et møde i Ecofin, der er et samarbejdsorgan for blandt andet EU’s nationale banker.

 

Over almindelig grænse på 1.000 kroner per kuvert

Mødet fandt sted i forlængelse af den anden økonomiske hjælpepakke til Grækenland, hvilket dog ikke lagde låg på topfolkenes appetit og sult.

Ifølge de udleverede oversigter over udgifterne til Ecofin-middagen, kostede den 368.457 kroner. Med 300 deltagere betød det en kuvertpris på 1.228,19 kroner, eller 228,19 kroner kroner over den normale grænse for, hvad man indenfor det offentlige kan bruge på repræsentative middage og frokoster. Beløbsgrænsen går tilbage til Peter Brixtofte-sagen, hvor den var medvirkende til at idømme den tidligere Venstre-politiker en fængselsstraf.

Til at skylle de 300 kuverter ned, indkøbte Nationalbanken 88 flasker hvidvin, 116 flasker rødvin, 5 flasker avec, ligesom der også var luft i budgettet til 44 flasker champagne.

Ud over for selve middagen betalte Nationalbanken også mad og drikkevarer for de 20 livvagter, som passede på gæsterne. Udgifterne hertil sammen med såkaldt sidebespisning, som blandt andet bestod af to fustager fadøl, gjorde, at prisen samlet løb op i 403.238 kroner.

 

Champagne på toppen af Bella Sky

Det var dog ikke kun maden og drikkevarerne der gjorde, at Ecofin-middagen blev en dyr oplevelse for skatteyderne. Eksempelvis blev der indkøbt blomster og bordpynt for i alt 46.227,50 kroner, hvilket skete hos et nu lukket koldingensisk blomsterfirma.

Det repræsentative Dankort blev også svunget udenfor Sallingsund Færgekro, da Nationalbanken var vært for Ecofin-mødet. Det skete ifølge de udleverede aktindsigter, da der blev dækket op på Hotel Bella Sky i København. Herfra lød regningen på 45.938,75 kroner, hvoraf de 24.490 kroner kom fra designhotellets Sky Bar.

Ligesom på Sallingsund Færgekro bød Nationalbanken de indbudte gæster på bobler, hvilket denne gang skete via 30 indkøbte glas champagne. De ifølge bilagene 30 deltagere kunne samtidig få slukket tørsten i 35 flasker vin, som Nationalbanken bestilte til sammenkomsten på Bella Sky.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*