Nyvalgt regeringschef ville gøre op med nepotisme : Hvorefter partifæller blev ansat til toplønninger – uden jobopslag

Múte Borup Egede fotograferet under den afsluttende partilederdebat op til Inatsisartut-valget i april i år
Del artiklen her:

Der gik ikke lang tid før det stærkt venstreorienterede selvstændighedsparti Inuit Ataqatigiit vandt forårets valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut, før partifæller overtog højt lønnede og endda også specielt oprettede stillinger.

Et af de faste valgkampmantraer i grønlandsk politik er, at der skal gøres op med den positive forskelsbehandling, som medlemmer af og gode venner med Siumut-partiet ifølge dets modstandere modtager. Eksempelvis i forhold til nyansættelser i attraktive stillinger, hvor Siumut, der næsten uafbrudt har siddet på magten i Grønland siden Hjemmestyrets indførelse i 1978, ifølge kritikere, har foretaget en række iøjnefaldende ansættelser med politisk slagside.

Det var også blandt temaerne til forårets valg til Inatsisartut, som blev vundet af Inuit Ataqatigiit (IA) ledet af Múte Borup Egede. Formanden for IA, hvis politik i høj grad er inspireret af marxismen, havde netop som en af sine mærkesager, at det for fremtiden skulle være kvalifikationerne og ikke partibogen der var afgørende, når der skete nyansættelser hos Selvstyret.

Læs også : Behandling på sex- og pornoafvænningsklinik, vaginaltablet og vaseline : Politiker shop-amok med partiets kreditkort – finansieret af skatteyderne

Men allerede kort efter sin tiltræden, er det på iøjnefaldende måder partifæller til Múte Borup Egede, der er blevet ansat i højt lønnede stillinger. Lønninger som det først efter et særdeles langtrukket forløb med Selvstyret, har været muligt for Journalista.dk at få aktindsigt i.

 

Årsløn på 930.612 kroner til erklæret IA-er

Det i skikkelse af Jane P. Lantz, som er tiltrådt en stilling som politisk koordinator for den grønlandske regering, Naalakkersuisut. Det er ifølge oplysningerne fra Selvstyret sket til en månedsløn på 44.859 kroner, når der sker medtagelse af arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger.

Læs også : Lydoptagelser : Partikassen var så tom at sekretær ikke kunne få løn – hvorefter hovedbestyrelsesmedlem foreslog ”lokumsaftale”

Således kan IA-eren se frem til en årsløn på 538.308 kroner, hvilket endda er kommet i stand, uden at hendes stilling blev slået op. I stedet blev Jane P. Lantz ifølge en email til Journalista.dk fra Selvstyret direkte udpeget af Múte Borup Egede til stillingen, som er nyoprettet.

Læs også : Powershoppede for skattekroner i bolighus : Skandaleramt politiker købte stort ind – kort efter at være flyttet i ny lejlighed

En væsentlig højere årsløn er der dog til en anden af regeringschefens partifæller, Jens Heinrich, der er blevet konstitueret som chef for den grønlandske repræsentation i København. Hans årsløn står ifølge Selvstyret skatteyderne i 930.612 kroner, når der sker medtagelse af pensionen betalt af hans arbejdsgiver.

Del artiklen her:
1 Comment

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*