Det kan få et alvorligt juridisk efterspil for Folketingets formand, at han selv og administrationen på Christiansborg har tvunget sig adgang til medlemmernes emails – uden at have tilladelse til det.
Det hører til sjældenhederne at store offentlige organisationer, først bliver fanget i at begå lovovertrædelse, for at det efterfølgende bliver fastslået, at der har været tale om overtrædelser af Straffeloven.
Men det er tilfældet i disse dage i forhold til Christiansborg, efter at Kammeradvokaten i en intern redegørelse til politikerne og deres embedsmænd har fastslået at det blandt andet var i strid med Straffeloven, da der skete åbning af en email sendt til Folketingets medlemmer i begyndelsen og midten af marts i år.
Således skriver Kammeradvokaten ifølge Ekstra Bladet, at en række bestemmelser er overtrådt :
– Konkret er straffelovens § 263, stk. 1, samt Menneskerettighedskonventionens artikel 8 overtrådt (uberettiget adgang til data i et datasystem). Det er desuden vurderingen, at Folketingets Administrations udsøgning af e-mails ikke skete i overensstemmelse med Databeskyttelsesforordningens artikel 5.
Journalista.dk kan nu afslører, at der allerede er indgivet politianmeldelse mod Søren Gade. Ifølge politianmeldelsen, som Journalista.dk har fået adgang til fra anmelderen, skyldes det at Folketingets formand personligt skulle have været involveret i den uretmæssige åbning af hans afsendte email :
– For overtrædelse af straffelovens § 263, ved i perioden fra den 12. marts 2024 kl. 22.33 til den 14. marts 2024 i Folketinget på Christiansborg, 1240 København K, uberettiget at have åbnet et brev eller en anden lukket meddelelse eller optegnelse eller gjort sig bekendt med indholdet, idet anmeldte som Folketingets formand gjorde sig bekendt med indholdet og modtagerne af en mail afsendt den 12. marts 2024 kl. 22.33 til medlemmer af Folketinget, hvis indhold anmeldte, der ikke var modtager af meddelelsen, efterfølgende kommenterede over for medlemmerne via mail af 14. marts 2024 fra Folketingets it-afdeling med ordlyden: ”Vi er blevet gjort opmærksom på, at du og flere andre har modtaget en e-mail, der indeholder grafik og informationer om en aktuel straffesag, hvor der er nedlagt navneforbud” og med opfordring til at slette min mail af 12. marts 2024, idet anmeldte som formand for Folketinget havde besluttet, at den slags mails ikke skulle ligge på Folketingets servere.
Vær den første til at kommentere