Når Danmarks Radios journalister arbejder på en historie, kræver de altid fuldstændig åbenhed hos dem, der undersøges. Men når det handler om DRs egne ansættelser, er der lukket ned hos det statslige mediehus.
Glæden var stor hos Iben Maria Zeuthen, da hun i begyndelsen af juli på Facebook kunne fortælle, at hun havde fået nyt job. Studieværten var nemlig skiftet fra Radio 24syv, til den ligeledes skatteyderfinansierede Danmarks Radio. Det for her at være studievært på P1, hvor hun starter dette efterår.
Men hvordan Zeuthen skaffede sig sit nye job, synes dog at være et meget åbent spørgsmål. For som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Danmarks Radio, er det langt fra noget, man fra mediefolkenes side ønsker at oplyse om. Det på trods af, at public service-mediet ellers er underlagt Kulturministeriet, og dermed reelt er en del af den offentlige forvaltning. Ligesom det også fremgår af udmeldinger fra DR, at man heller ikke ønsker at oplyse nærmere om ansættelsen af en af Iben Maria Zeuthens kollegaer.
Som noget nyt nægter DR samtidig at oplyse, hvem der sad i det ansættelsesudvalg, der hyrede studieværterne.
Nægter at besvare hvem der foretog ansættelserne
Således er det eneste Danmarks Radios juridiske afdeling, DR Jura, har ønsket at fremsende, hvad der må anses for rene standardbesvarelser. Det ikke kun i forhold til ansættelsen af Iben Maria Zeuthen, men også hendes studievært-kollega Tinne Hjersing Knudsen.
Af svarene fra DR Jura, lyder det således :
– Det er DR’s vurdering, at proceduren omkring Tinne Hjersing Knudsens ansættelse, er undtaget fra aktindsigt efter radio- og fjernsynslovens § 86. DR har i den forbindelse lagt vægt på, at værter har en bærende funktion for programmets indhold og udtryk. Derudover har DR lagt vægt på, at værter er en af de mest konkurrenceudsatte erhvervsgrupper i DR, hvorfor offentliggørelse af proceduren omkring valget af værter vil være uhensigtsmæssigt i forhold til DR’s økonomiske interesser og forhandlingsposition.
Læs også : Lønfesten fortsætter på DR : Selv menige journalister tjener nu over 550.000 kroner om året
Danmarks Radios manglende oplysninger om hvem der stod bag ansættelserne af Iben Maria Zeuthen og Tinne Hjersing Knudsen, kommer efter at Journalista.dk tidligere har kunnet afsløre, hvordan studieværterne på DRs radiokanaler ansættes.
Rødgardisternes informationshøjborg passer på deres egne. Uforskammet at politikerne straffer borgerne med tvungen licensbetaling – specielt når DR er forudindtaget, mangler objektivitet og deres sans for nøgtern og dybdegående journalistik kan ligge på et frimærke.
Det skulle være på frivillig basis om man ønsker at se/høre deres programmer og derved også frivilligt om man vil betale til det.