Lille medie fik lukket sin profil efter DRs henvendelser til Facebook : Danmarks Radios journalister har ageret stikkere

Del artiklen her:

Var det Danmarks Radios skyld, at 24NYT.dk fik lukket sin profil på Facebook? Det mener man i dén grad hos det lille netmedie, som også føler sig forbigået af den amerikanske gigant.

Vi ønsker ikke at give indsigt i, hvad der er foregået omkring DRs henvendelser til Facebook omkring 24NYT.

Sådan lyder den korte udgave af den email, som Journalista.dk fik kort før påskeferien fra Danmarks Radios juridiske afdeling, DR Jura. Det i forlængelse af at Journalista.dk havde begæret aktindsigt i den korrespondance, som flere DR-journalister tidligere på måneden havde med medarbejdere hos Facebook. En kontakt der efterfølgende gjorde, at man fra Facebooks side først indledte en undersøgelse af det lille medie 24NYTs profil på det sociale medie – for efterfølgende at lukke den helt ned.

Læs også : Podcast #3 : Når Danmarks Radios licensfolk rykker ud – og ikke tager i mod kritik

Det efter et forløb, som André Rossmann, chefredaktør på 24NYT, i en email overfor Journalista.dk oplyser, at han anser for særdeles problematisk. Det blandt andet efter, at Danmarks Radios journalister havde sendt en lang række spørgsmål til 24NYT – ligesom man også havde kontaktet Facebook direkte :

– I forrige uge kunne vi så konstatere, at Facebook havde lukket 24NYTs side på den sociale platform fuldstændig. Kort tid efter ringede den journalist, som forinden havde sendt bygen af spørgsmål, og spurgte, om jeg vidste, hvorfor Facebook havde lukket vores side. Det vidste jeg ikke. Men straks efter samtalen offentliggjorde DR en artikel om 24NYT, hvori DR selv skriver, at Facebook over for dem har bekræftet, at lukningen sker som følge af den undersøgelse af 24NYT, som Facebook har gennemført med udgangspunkt i det materiale, Facebook har modtaget fra DR.

 

24NYT : Danmarks Radio har en direkte forbindelse til Facebook – men os vil de ikke snakke med

Ifølge André Rossmann har der i det hele taget været tale om et forløb, hvor Danmarks Radios journalister syntes at have en meget nem adgang til Facebooks medarbejdere – mens 24NYT ikke selv har haft denne mulighed :

– Mens 24NYT ikke kan komme i forbindelse med Facebooks repræsentant, Peter Andreas Münster, må DRs journalister have et tæt forhold til Facebook, fordi de får den ene kommentar fra Facebooks repræsentant efter den anden. DR skriver oven i købet selv, at deres journalister SMS’er med Facebook. Andre medier har også interviewet Facebook, men Facebook besvarer ikke henvendelser fra 24NYT, så vi ikke kan aftale eventuelle korrigerende handlinger, der kan få Facebook til at aktivere vores side igen.

Læs også : Ydmygelse af Danmarks Radios nyhedsdirektør : Fik inddraget sine daglige gratis flyrejser – og måtte nøjes med toget og bilen

Kritikken fra André Rossmann går da også hovedsageligt på Danmarks Radio, hvis journalister han anser for at have gået i noget mærkværdigt ærinde :

– Dels bør DR kritiseres for det, som flere har kaldt for stikkervirksomhed, for det er ikke er den skatteyderbetalte statsradiofonis opgave at lukke munden konkurrerende uafhængige medier. Det kan også tænkes, at det er decideret ulovligt rent juridisk. Og dels bør politikerne forstå, at der er behov for, at staten aftaler nye spilleregler med Facebook, fordi medie-gigantens monopol skævvrider den demokratiske proces fuldstændig.

 

24NYT : Berettiget at Danmarks Radios journalister er blevet beskyldt for at være stikkere

For 24NYT er det også påfaldende, at ingen store danske medier har gået ind og dækket lukningen af Facebook-profilen kritisk :

– Mens udenlandske medier allerede har omtalt DRs rolle i sagen, forbliver alle danske medier tavse. Da sagen drejede sig om kritik af 24NYT, var der derimod stor interesse. Morten Messerschmidt kaldte i et Facebook-opslag DR for “stikker-central”. En alvorlig beskyldning, der under normale omstændigheder ville give anledning til forsidehistorier, men pressen har fortiet den kommentar fuldstændig. De er muligvis bange for selv at komme i unåde hos Facebook, hvis de forsvarer 24NYT.

Læs også : Glem alt om nedskæringer : DRs generaldirektør fastholder gigantløn på over 3.600.000 kroner om året

En problemstilling der ifølge André Rossmann samtidig skal ses i sammenhæng med, at man fra politisk hold ikke har forstået, hvad der rent faktisk står på spil i forhold til lukninger af Facebook-profiler :

– I USA foregår der en voldsom debat om, hvordan Facebook og de andre tech-giganter skal reguleres, men i Danmark har politikerne ikke endnu forstået, hvad der er på spil her. Tværtimod – de er muligvis lettede over at blive fri for 24NYT. Men hvordan ville regeringen reagere, hvis en minister blev fjernet fra Facebook kort inden Folketingvalget med en standardbegrundelse om, at vedkommende “ikke har overholdt Facebooks regler”?

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*