DRs henvendelse til Facebook fik lukket lille medies profil : Statsmediet mørklægger forløbet – og ændrer i artikel uden at angive det

Del artiklen her:

Forsøgte journalister på Danmarks Radio at få lukket Facebook-profilen for det lille medie 24nyt.dk? Det spørgsmål er dog ikke et, som statsmediet ønsker at give offentligheden svar på.

Danmarks Radio

– Mig bekendt er det først gang, at Facebook lukker et dansk medies facebookside.

Sådan lød det fra Johan Farkas, ph.d.-studerende i blandt andet fake news på Malmö Universitet, da han tidligere på måneden overfor Danmarks Radio kommenterede på, at det lille netmedie 24nyt.dk havde fået lukket sin Facebook-profil. En lukning af profilen, der på noget nær rekordtid havde nået en trafik på profilen, som overgik selv danske dagblades.

Et besøgstal der var opnået ved en fremgangsmåde, som fra flere sider blev beskyldt for at være misvisende, ved i overvejende grad at gøre brug af click-bait.

Læs også : Fyret DR-direktør har fået nyt topjob : Scorer alligevel stadig løn fra Danmarks Radio – men du må ikke vide hvor meget

Lukningen kom ifølge en artikel på DR.dk efter, at journalister fra Danmarks Radio havde kontaktet Facebook :

– For en uge siden kontaktede DR Facebook og forelagde dem en række fakta og spørgsmål vedrørende 24nyts ageren på deres platform. Siden gik det sociale medie i gang med at undersøge 24nyt.

Udtalelser fra Danmarks Radio omkring kontakt til Facebook om lukning af 24nyts profil

 

Danmarks Radio ændrede væsentlige dele af artikel – uden at gøre opmærksom på det

Men fra Danmarks Radios side ønsker man ikke at oplyse, hvad det præcist var for en undersøgelse, som Facebook satte i gang på baggrund af henvendelserne fra de statsansatte journalister Anne Skjerning, Frederik Hugo Ledegaard og Mathias Bay Lynggaard. Således skriver DR Jura, Danmarks Radios juridiske afdeling, i en email til Journalista.dk, at man ikke ønsker at udlevere oplysningerne :

– Korrespondancen er undtaget fra aktindsigt i medfør radio- og fjernsynslovens § 86, stk. 1

Læs også : Ydmygelse af Danmarks Radios nyhedsdirektør : Fik inddraget sine daglige gratis flyrejser – og måtte nøjes med toget og bilen

I Danmarks Radios oprindelige artikel om lukningen af 24nyt.dks Facebook-profil på baggrund af henvendelserne fra det licensfinansierede mediehus, hed det blandt andet at Facebook havde lukket profilen som følge af henvendelsen fra DR :

– For en uge siden kontaktede DR Facebook og forelagde dem en række fakta og spørgsmål vedrørende 24nyts ageren på deres platform. Siden gik det sociale medie i gang med at undersøge 24nyt. Facebook bekræfter i en sms til DR Nyheder, at de har lukket 24nyt på baggrund af den undersøgelse, men har endnu ikke uddybet, præcis hvad årsagen er.

Læs også : Danmarks Radio amok i taxaer : 30.000.000 kroner brændt af på 5 år

Efterfølgende ændrede man fra DRs side dog artiklen, så det i stedet fremgik, at lukningen skyldtes netmediets egen adfærd :

– For en uge siden kontaktede DR Facebook og forelagde dem en række fakta og spørgsmål vedrørende 24nyts ageren på deres platform. Siden gik det sociale medie i gang med at undersøge 24nyt. Facebook siger til DR, at de har lukket 24nyts Facebookside på grund af ikke-autentisk og vildledende adfærd. Facebook har indtil videre ikke uddybet, hvad det konkret betyder.

Del af DR.dks artikel før og efter Journalista.dks henvendelse

 

Danmarks Radio : Vi arbejdede på at få et interview med Facebook

Det er en fast praksis at der ved ændringer i artikler sker angivelser her af, hvilket ikke var tilfældet for Danmarks Radio. Således fremgik det først af artiklen efter Journalista.dks henvendelse til statsmediet, at der var blevet foretaget ændringer i det oprindelige indhold.

Læs også : Lotte Friis scorede job uden konkurrence : Danmarks Radio ansætter igen studievært uden jobopslag – og mørklægger hendes løn

Ifølge Mikkel Worsøe Andersen, DRs ledende indlandsredaktør, var ændringerne dog ikke et udtryk for, at man fra statsmediets side mente, at man ville nedtone sin forbindelse til lukningen af et privat medies Facebook-side :

– Det gjorde vi, fordi vi i den oprindelige artikel indikerede, at vi ville opdatere med et interview med Facebook, når vi havde talt med dem (”DR arbejder på at få et interview med Facebook”). Vi burde dog samtidig have gjort opmærksom på det i bunden af artiklen, hvilket er normal praksis. Det er nu rettet.

Del artiklen her:
3 Comments

  1. Min tiltro til DR kan ligge på et meget lille sted. Når man nu er tvunget til at betale til mediet, skulle de have en høj standard som andre medier burde stræbe efter – når det gælder etik, objektivitet samt neutralitet. Tre ting som de ikke besidder – specielt når vi nærmer os et valg.

  2. Gudfader bevares. Hvilken naiv tiltro til DR´s moral. De burde have en moral, men husk hvilke politikkere der har fat i pengepungen – ja rigtigt, en minister fra LA der også har været leder af DR og sørgede hendes formand i bestyrelsen at hun fik skrabet 2,5 millioner mere ud af vores penge da hun fik sig et nyt job.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*