Trængt kommune bruger millioner på politiker-rejser

Del artiklen her:

Esbjerg Kommune er i disse år tvunget til en række nedskæringer. Det betyder dog ikke, at de vestjyske lokalpolitikere af den grad skærer ned på rejsekontoen – tvært i mod rejser de jorden rundt.

– Der er ikke noget, der hedder, at vi ikke har råd. For så må han (Esbjergs borgmester, red.) gå ind og tage dialogen med socialministeren og med Christiansborg i forhold til den lovgivning, der ligger på området.

Sådan lød det fra formanden for Børne- og Familieudvalget i Esbjerg Kommune, Diana Mose Olsen fra Socialistisk Folkeparti, da hun i 2014 overfor DR forholdt sig til en kritik af et stort forbrug i hendes afdeling.

Noget kunne tyde på at tankegangen om at der ikke nødvendigvis er begrænsninger i den vestjyske kommunes økonomi, til en vis grad også skal tages bogstaveligt i andre dele af Børne- og Familieafdelingens budgetter. Således brugte Diana Mose Olsens forvaltning eksempelvis 330.192,56 kroner, da den i 2015 sendte 20 politikere og embedsmænd på studietur til London. Samme måned rejste SF-eren også til Canada, hvilket skatteyderne i Esbjerg betalte 12.968 kr. for.

Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk ikke kun har opnået i Børne- og Familieafdelingens forbrug. Aktindsigterne er opnået i samtlige Esbjerg Kommunes byrådspolitikere og eventuelt medfølgende embedsmænd rejser, i løbet af de 5 seneste regnskabsår.

 

Politikerrejser de 5 seneste år har kostet næsten 2 millioner kroner

Aktindsigterne fastslår, at lokalpolitikerne i dén grad har været gode kunder hos rejsebureauerne. Således har Esbjergs byrådspolitikere i perioden 2010-2015 besøgt Island, Færøerne, Finland, Spanien, Grønland, Canada, Holland, Singapore, Brasilien og England hver én gang, mens de har rejst til Norge to gange, Kina tre gange og USA fem gange. En rejseaktivitet, der samlet har kostet skatteyderne 1.929.823,51 kroner.

Bag tallene gemme der sig det iøjnefaldende, at rejseaktiviteterne er stærkt stigende. I 2015 besøgte lokalpolitikerne ofte anført af borgmester Johnny Søtrup Canada, Holland, Singapore, Brasilien, England én gang, mens amerikanerne og kineserne to gange tog i mod de rejselystne vestjyder.

Samtidig skyldes de store udgifter, at mange af rejserne de seneste år er foregået i store grupper. Sådan var det eksempelvis ved 2015-rejsen til Holland, som sammenlagt kostede skatteyderne 205.898,52 kroner.

For at politikerne og embedsmændene kunne få mest muligt ud af turen til Holland, havde Esbjerg Kommune hyret konsulentfirmaet Marselisborg – hvilket inklusiv moms i sig selv kostede skatteyderne lige under 70.000 kroner

Tendensen med store udgifter som følge af mange lokalpolitikere på tur, kendes eksempelvis også fra rejser til USA i 2013 og Spanien i 2011. Studieturen i 2011 gik til Bilbao, hvor det kostede 276.007 kroner at sende to udvalg med i alt 16 deltagere til storbyen i Nordspanien, som blandt andet er kendt for Guggenheim Museet og San Anton-kirken.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*