Selv om Forfatningskommissionen har skullet udstikke retningslinjerne for en grundlov for et selvstændigt Grønland, er dens ledelse gået langt i bestræbelserne på at undgå at offentligheden skal have adgang til dens forbrug – uanset et lovkrav.
Hvordan skal det juridiske fundament se ud for Grønland ved selvstændighed? Det har været hovedopgaven for den såkaldte Forfatningskommission, som de seneste år har arbejdet på en grundlov for et selvstændigt Grønland – hvilket netop er blevet præsenteret.
Men det har dog langt fra kun været det juridiske, som har trukket overskrifter i den nordligste del af Rigsfællesskabet. For fokus har nemlig også de seneste måneder været på udgifterne til eksempelvis repræsentation, som politikerne og de ansatte i Forfatningskommissionens sekretariat har afholdt på restauranter og barer i og udenfor Grønland.
Det skyldes blandt andet en revisionsrapport, som så dagens lys tidligere på måneden. Her i oplyste revisionsfirmaet EY, at der netop havde været store udgifter til ikke kun besøg på barer og spisesteder. Men revisorerne fandt det også iøjnefaldende, at der var blevet udbetalt store lønninger i forbindelse med kommissionens arbejde.
Nægter at udlevere ét eneste bilag relateret til Forfatningskommissionens arbejde
På Journalista.dk har vi begæret aktindsigt i en række forhold om Forfatningskommissionens arbejde omkring, hvordan den har brugt skatteydernes penge. Men på en iøjnefaldende måde, har dens medarbejdere nægtet at udlevere bilagene.
Det skete i første omgang, ved ikke at overholde de fremsendelsesfrister, der fremgår af den grønlandske lovgivning. Først efter rykkere vendte Forfatningskommissionens afdelingschef Kirsten Fencker tilbage med et kortfattet svar :
– Beklager det sene svar. Vi har undersøgt muligheden for at lave en kreditorliste og det har vist sig at det ikke kan lade sig gøre da kreditorlisten er for hele Selvstyret. Nu da Forfatningskommissionens Sekretariat er lukket vil jeg henvise dig til Departementet for Finanser, hvis du har yderligere spørgsmål.
En henvisning til Selvstyret, der dog langt fra har løst problemet. Det skyldes nægtelse af udlevering af bilagene fra dets øverst placerede embedsmand, departementschefen i Formandens Departement, Hans-Peder Barlach Christensen, hvis stilling svarer til dén, Barbara Bertelsen bestrider i Danmark som departementschef i Statsministeriet.
Uden at oplyse hvilken lovgivning der ligger til grund, har han nægtet at udlevere så meget som ét eneste bilag, der relaterer sig til Forfatningskommissionens drift. Herunder de bilag, som omhandler et stort forbrug over repræsentationskontoen til besøg på restauranter og barer.
Vær den første til at kommentere