Nyrups organisation popper op over alt i landet på skatteydernes regning – men mange af afdelingerne har minimal søgning

Del artiklen her:

Ifølge Poul Nyrup Rasmussen og resten af organisationen Headspace, hjælper den årligt mange tusinde unge ud af deres problemer. Men virkeligheden ser anderledes ud, når man spørger de kommuner, som i flere år har leveret en afgørende del af finansieringen af organisationens drift.

Headspace Poul Nyrup Rasmussen

– Der er ingen ventetid, og alle er velkomne til at stikke hovedet forbi til en samtale. Du kan også ringe på forhånd og aftale en tid med én af vores søde frivillige, der glæder sig til at tage varmt imod dig. Du er selvfølgelig også velkommen til at tage en ven, veninde, forælder eller søskende med i Headspace, hvis du er mest tryg ved det.

På blandt andet denne måde omtaler Headspace, der blev stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, sig selv på sin hjemmeside i forhold til, hvordan man som ung kan komme i kontakt med et af de centre, Headspace har rundt om i landet. I alt drejer det sig aktuelt om 18 steder i Danmark, hvor unge uden aftaler kan møde op – for at komme i kontakt med en voksen, som på den måde kan hjælpe dem videre.

Læs også : Nyrup påstod hans organisation havde hjulpet 30.000 med at komme i uddannelse : Mange var dog allerede i fuld gang – og organisationen selv mener tallet er forkert

Men som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos 17 ud af d 18 deltagende kommuner, er der en naturlig forklaring på, hvorfor man ikke behøver at bestille tid. Det skyldes først og fremmest, at det er meget få, der benytter sig af Headspaces tilbud.

Helsingør Kommunes opgørelser over samtaler med unge i 2016 og 2017 udført af Headspace

 

Få samtaler selv i store Headspace-centre

Således fremgår det af opgørelser fremsendt fra eksempelvis Helsingør Kommune, hvis borgmester Benedikte Kiær har overtaget formandsposten for Headspace fra Poul Nyrup Rasmussen, at det i årene 2016 og 2017 var begrænset, hvor mange unge der lagde vejen forbi den lokale Headspace-afdeling.

Læs også : Nyrups organisation sætter rekord : Påstår at have hjulpet 5% af indbyggerne i Aabenraa Kommune med psykiske, sociale og uddannelsesmæssige problemer

I perioden mellem september og december 2016 drejede det sig om 59 såkaldt unikke unge, der i kortere eller længere tid søgte råd hos Headspace. I forbindelse med deres henvendelser til afdelingen, blev der afholdt 107 samtaler med de unge svarende til, at det kun blev afholdt en samtale om dagen med en ung i Helsingør. Et tal der faldt i faldt i størstedelen af 2017, inden at afdelingen fik en lille opblomstring i et par måneder af dette år.

Læs også : Nyrups organisation scorer kassen på projekt med minimal søgning : Tjener 13.400 kroner per samtale med udsatte børn og unge

En søgning der går igen i en lang række af de andre kommuner, som de seneste år har betalt mange millioner kroner i tilskud til Headspace. Ikke kun tilbage i fx 2016 og 2017, men også i 2018 som er de seneste opgørelser, som Journalista.dk har modtaget fra de deltagende kommuner.

Opgørelser fra Aalborg Kommune omkring besøg til den lokale Headspace

 

Størstedelen af samtaler i stort center kun kortvarige

Det drejer sig eksempelvis også om et andet af de store centre, som Headspace har kunnet opbygge via kommunale bevillinger. Nemlig Aalborg hvor det af de udleverede aktindsigter samtidig fremgår, at størstedelen af de samtaler man fra Headspaces side har afholdt med de unge, har været såkaldt kortvarige.

Læs også : Arbejdsløs og nyuddannet ansat i sin mors afdeling uden cheferne blev informeret – til en løn på 530.000 kroner om året

På trods af oplysninger fremsendt fra de kommuner som i meget høj grad finansiere Headspaces centre rundt om i landet, er det ikke tal, man mener at kunne genkende fra organisationen selv. Således skriver Søren Mejrup, særlig rådgiver hos Headspace, i en email til Journalista.dk, at søgningen er langt større :

– Gennem headspace centrene får vi kontakt til et betydeligt antal unge. Samlet set har 9.195 unikke børn og unge fået hjælp fra headspace i 2018: Fordelt på 4.202 unge med 11.367 personlige samtaler i headspace-centret, 1.364 unge i rådgivning via chat og 3.629 korte kontakter som led i det lokale oplysningsarbejde.

Ballerup Kommunes opgørelser over samtaler udført i 2017 og 2018

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*