Ifølge statsmediet skulle Donald Trump have foreslået at give amerikanerne indsprøjtninger med rensemidler og lys. Det på trods af at der ingen dokumentation er for påstanden, ligesom den også er blevet tilbagevist af uafhængige fakta-tjekkere.
Da diskussionen om den såkaldte fake-news for alvor rasede for et par år siden, fandt Danmarks Radio det løbende nødvendigt at slå på, at statsmediet var blandt de troværdige nyhedskilder, som skulle tillægges vægt i stedet for de mindre og uafhængige. Således lød det eksempelvis tilbage i 2018 fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn i forbindelse med en debat om nedskæringer på DR, at færre midler til de statslige mediefolk ville betyde langt bedre vilkår for spredningen af bevidste falske nyhedshistorier.
Læs også : DR-vært påstod at have overværet racisme i metroen – nu trækker hun i land
Derfor skulle man måske også tro, at Danmarks Radios medarbejdere ville gå forrest med korrekt information, som ikke efterfølgende kunne være genstand for diskussion. Specielt i disse corona-tider, hvor forkerte oplysninger om behandlingen af ofre for sygdommen kan få stor negativ indvirkning.
Men sådan syntes det bestemt ikke at være i forbindelse med artiklen ”Donald Trump foreslår at injicere amerikanerne med rensemiddel og lys”, der blev offentliggjort den 24. april på DR.dk.
Nægter at svare på om DR gør brug af clickbait
Det sker på trods af de uafhængige faktatjekkere Politifact tidligere har konkluderet, at der ikke er hold i historier fra en lang række amerikanske og internationale medier om, at Donald Trump foreslog at strøjte amerikanere med rensemiddel og lys. I stedet slog Politifact fast, at der alene havde været tale om et spørgsmål til førende amerikanske forskere, som Trump endda stillede med et glimt i øjet.
Læs også : Efter to år som chef : Forlader DR med gyldent håndtryk tæt på millionen
Men på trods af at overskriften på DRs artikel således må anses for at være misledende, er det alligevel ikke noget, som DRs Udlandschef, Niels Kvale, mener nødvendigvis er et problem. Det oplyser han i en email til Journalista.dk :
– Jeg mener ikke rubrikken er vildledende. Den amerikanske præsident foreslår, at forskerne undersøger muligheden for om man kan indsprøjte diverse desinficerende midler i kroppen, som led i kampen mod Corona. Det Politifact kritiserer (med rette) er, at mange medier vinklede på, at Trump opfordrede amerikanerne til selv at gøre det. Det siger vores rubrik ikke.
Læs også : Årsløn på 3.688.115 kroner rakte ikke : DRs generaldirektør scorede også stor lønforhøjelse i 2019
Ifølge Niels Kvale kunne overskriften dog have været mere præcis :
– Rubrikken kunne have været mere præcis a la: ”Trump vil undersøge, om man kan injicere rensemiddel og lys i kamp mod Corona”. Men den aktuelle rubrik er meget langt fra vildledning. Vi siger netop ikke, at han foreslår, at folk selv skal indsprøjte rensemidler. Jeg synes i øvrigt at artiklen meget klart fremhæver præsidentens modsvar, både i underrubrik og brødtekst.
Udlandschefen har dog ikke ønsket at svare på, om Danmarks Radio gør brug af clickbait. Det vil sige hvor man gør brug af delvist vildledende overskrifter, for at opnå flere læsere til sine artikler.
Vær den første til at kommentere