På trods af at den er blevet massivt markedsført af Udenrigsministeriet, var det nødvendigt med markante opkøb af ambassadørs bog, for at han overhovedet kunne få den udgivet.
Tidligere på året markerede Udenrigsministeriet sit 250 års jubilæum, hvilket blandt andet skete med en konference, der blev afholdt den 31. august. Her kunne man eksempelvis opleve den tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, der deltog i en paneldebat ledet af den tidligere Politiken-redaktør og topembedsmand Bo Lidegaard.
Det helt store trækplaster denne dag var dog en bogpræsentation, som også havde deltagelse af Bo Lidegaard. Det i form af et interview med ambassadør Carsten Staur, der få dage senere udgav bogen Skilleveje. En udgivelser der tager udgangspunkt i den danske udenrigstjeneste, ved at gennemgå en række historiske begivenheder.
Læs også : Kommune bruger 155.000 kroner – på at holde liv i borgmesterens valgkamp
Men på trods af den markante markedsføring, var der alligevel tale om en bogudgivelse, som i dén grad må anses for at have haft udfordringer. For ifølge aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Udenrigsministeriet, var det i afgørende grad skatteyderne der sørgede for, at Carsten Staur kunne få udsendt sin bog.
Arbejdspladsens gigantindkøb sikrede bogaftale
Således fremgår det af de fremsendte bilag, at Udenrigsministeriet forpligtede sig til at indkøbe et markant parti af ambassadørens bøger :
– Udenrigsministeriet forpligter sig hermed til at købe 1.250 eksemplarer af nævnte bog, når den udkommer medio august 2020. Prisen per bog vil efter rabat være på 160 kroner per eksemplar eksklusiv moms, svarende til en samlet købspris på i alt 200.000 kroner eksklusiv moms. I det omfang Udenrigsministeriet eventuelt måtte have behov for yderligere eksemplarer af bogen i begrænset omfang, vil Gads Forlag tilstræbe at imødekomme dette inden for den anførte samlede beløbsramme.
Hvor afgørende Udenrigsministeriets indkøb af de 1.250 eksemplarer var for udgivelsen af Carsten Staurs bog, kan også ses ud af den aftale, som Danmarks ambassadør til OECD selv indgik med Gads Forlag. For af den fremgår, at bogen aldrig var blevet udgivet, hvis ikke ambassadørens arbejdsplads var trådt til med det store indkøb :
– Det er en forudsætning for denne aftales ikrafttræden, at der insgås aftale med Udenrigsministeriet om køb af bøger for i alt mindst 200.000 kroner eksklusiv moms. Forfatteren er ikke berettiget til honorar for disse bøger.
Læs også : Byråd tog på luksushotel – for at diskutere gigantiske nedskæringer
I første omgang har Udenrigsministeriet alene indkøbt de 1.250 bøger, som man havde forpligtet sig til. Hvilket dog i sig selv har medført en regning inklusiv moms på 250.000 kroner, som er blevet sendt videre til skatteyderne.
Vær den første til at kommentere