Respekten synes langt fra at være hvad den har været, blandt toppen af embedsværket rundt om i ministerierne, efter Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske ministre indtog regeringskontorerne efter seneste Folketingsvalg.
En af de klassiske krav til den offentlige forvaltning er, at den klapper hælene i, når der kommer en udtalelse fra Folketingets Ombudsmand. For uanset om politikere og embedsmænd er enige i afgørelsen fra Ombudsmandsinstitutionen, retter man ind og accepterer, at man har handlet i strid med reglerne.
Men meget har på det punkt ændret sig, siden Mette Frederiksen og resten af hendes regering indtog regeringskontorerne tilbage i 2019. For den socialdemokratisk ledede administration synes i dén grad at have gradbøjet, hvordan man ser på Ombudsmanden. Således fremstår specielt Statsministeriet og Sundhedsministeriet som om at de har udviklet en praksis, hvor Ombudsmandens udtalelser ikke nødvendigvis er nogle, der bliver taget til efterretning.
Læs også : Statsministeriet undskylder for at bryde reglerne – efter at have fundet ny måde at overtræde dem på
Specielt ikke når det handler om måden, som aktindsigter skal behandles på. For her har begge ministerier igen og igen tilsidesat en udtalelse, som Folketingets Ombudsmand offentliggjorde den 30. november 2021.
Statsministeriet : Vi svarer – nok – engang i løbet af maj
Her slog Folketingets Ombudsmand fast, at offentlige myndigheder som Stats- og Sundhedsministeriet skulle give realistiske oplysninger om, hvor lang tid det ville tage at få udleveret aktindsigter. En udtalelse der kom efter, at Sundhedsministeriet igen og igen havde udsat udleveringen af ellers lovpligtige oplysninger – hvilket havde gjort, at de havde mistet deres aktualitet. Hvilket Folketingets Ombudsmand vurderede var specielt problematisk i forbindelse med coronanedlukningerne, hvor de to ministerier reelt blokerede for relevant viden om, hvad der præcist var foregået.
Læs også : Statsministeriet fortsætter ufortrødent mørkelægningen af Mette Fs spinhær – og dens udgifter
Samme fremgangsmåde har Statsministeriet også brugt overfor Journalista.dk, efter at de samme to embedsmænd op til 8 gange uden nærmere årsag, havde udsat udleveringen af et ellers overskueligt antal bilag med forbindelse til Mette Frederiksens forbrug af skattekroner.
En fremgangsmåde der efterfølgende medførte en klage fra Journalista.dk til Folketingets Ombudsmand, som i begyndelsen af april i år, henvendte sig til Statsministeriet for at få en forklaring. Den skulle være kommet i sidste uge, men lader vente på sig.
For selv om Folketingets Ombudsmand havde givet Statsministeriet 3 uger til at svare, har Mette Frederiksens embedsmænd meddelt Ombudsmanden, at det først sker på et senere tidspunkt – formentligt senere i løbet af maj.
Vær den første til at kommentere