Statsministeriet blæser – igen – på Ombudsmanden : Mette Fs embedsmænd svarer ham når de har lyst

Del artiklen her:

Respekten synes langt fra at være hvad den har været, blandt toppen af embedsværket rundt om i ministerierne, efter Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske ministre indtog regeringskontorerne efter seneste Folketingsvalg.

En af de klassiske krav til den offentlige forvaltning er, at den klapper hælene i, når der kommer en udtalelse fra Folketingets Ombudsmand. For uanset om politikere og embedsmænd er enige i afgørelsen fra Ombudsmandsinstitutionen, retter man ind og accepterer, at man har handlet i strid med reglerne.

Men meget har på det punkt ændret sig, siden Mette Frederiksen og resten af hendes regering indtog regeringskontorerne tilbage i 2019. For den socialdemokratisk ledede administration synes i dén grad at have gradbøjet, hvordan man ser på Ombudsmanden. Således fremstår specielt Statsministeriet og Sundhedsministeriet som om at de har udviklet en praksis, hvor Ombudsmandens udtalelser ikke nødvendigvis er nogle, der bliver taget til efterretning.

Læs også : Statsministeriet undskylder for at bryde reglerne – efter at have fundet ny måde at overtræde dem på

Specielt ikke når det handler om måden, som aktindsigter skal behandles på. For her har begge ministerier igen og igen tilsidesat en udtalelse, som Folketingets Ombudsmand offentliggjorde den 30. november 2021.

Brev fra Folketingets Ombudsmand dateret den 2. maj 2022

 

Statsministeriet : Vi svarer – nok – engang i løbet af maj

Her slog Folketingets Ombudsmand fast, at offentlige myndigheder som Stats- og Sundhedsministeriet skulle give realistiske oplysninger om, hvor lang tid det ville tage at få udleveret aktindsigter. En udtalelse der kom efter, at Sundhedsministeriet igen og igen havde udsat udleveringen af ellers lovpligtige oplysninger – hvilket havde gjort, at de havde mistet deres aktualitet. Hvilket Folketingets Ombudsmand vurderede var specielt problematisk i forbindelse med coronanedlukningerne, hvor de to ministerier reelt blokerede for relevant viden om, hvad der præcist var foregået.

Læs også : Statsministeriet fortsætter ufortrødent mørkelægningen af Mette Fs spinhær – og dens udgifter

Samme fremgangsmåde har Statsministeriet også brugt overfor Journalista.dk, efter at de samme to embedsmænd op til 8 gange uden nærmere årsag, havde udsat udleveringen af et ellers overskueligt antal bilag med forbindelse til Mette Frederiksens forbrug af skattekroner.

En fremgangsmåde der efterfølgende medførte en klage fra Journalista.dk til Folketingets Ombudsmand, som i begyndelsen af april i år, henvendte sig til Statsministeriet for at få en forklaring. Den skulle være kommet i sidste uge, men lader vente på sig.

Læs også : Dokumentationen er pist væk : Mette Frederiksen fik gratis produceret PR-video for skattekroner – men Statsministeriet aner ikke hvordan det foregik

For selv om Folketingets Ombudsmand havde givet Statsministeriet 3 uger til at svare, har Mette Frederiksens embedsmænd meddelt Ombudsmanden, at det først sker på et senere tidspunkt – formentligt senere i løbet af maj.

Brev fra Folketingets Ombudsmand dateret den 2. maj 2022

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*