Addis Ababa, New York, Tokyo, Liechenstein, Wien, Paris, New Delhi, Lima og Allinge : Lykketoft har rejst for 700.000 kroner som FN-formand

Del artiklen her:

De eksotiske destinationer stod i kø for Mogens Lykketoft, allerede inden han blev valgt som formand for FNs generalforsamling. Det har også kunnet ses på regningen, som de danske skatteydere har betalt.

– Danmark er ikke et land, der er ved at gå fallit. Vi er ikke et land, der er ved at skulle bede om nødhjælp.

Sådan lød det i december fra Mogens Lykketoft, da han overfor Politiken gjorde status over den første tid, hvor han havde fungeret som formand for FNs generalforsamling. Det i et interview hvor han samtidig oplyste, at han anså danskerne for at være blevet for nærige, når det kom til ulandsbistand og andre former for internationalt arbejde.

Et område hvor danskerne ikke har været nærige med det internationale arbejde, er det som Mogens Lykketoft selv har udført i forbindelse med FN-hvervet. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos Udenrigsministeriet.

Dokumenter der viser at rejser afholdt af Mogens Lykketoft og eventuelt medrejsende embedsmænd, opgjort per 1. september 2016 løber op i 700.553,37 kroner. Udgifter der først og fremmest skyldes, at den tidligere udenrigsminister har foretaget en række dyre rejser mellem New York og København. Samtidig har det også spillet ind, at han på skatteydernes regning løbende har besøgt eksotiske destinationer.

 

Stor rejseaktivitet allerede inden udnævnelsen

Udgifterne eksplodere allerede inden, at socialdemokraten satte sig i FNs formandsstol. Aktindsigterne fastslår at Lykketoft eksempelvis i april 2015 besøgte New York, hvilket i sig selv kostede skatteyderne 87.378,49 kroner. Et beløb der blandt andet skyldtes indkøb af flybilletter til det mangeårige medlem af Folketinget til 42.349,52 kroner, 11.562,50 kroner for brugen af det såkaldte Kongeværelse i Kastrup Lufthavn, samt overnatninger på luksushotellet The Lexington Hotel.

Før tiltrædelsen som formand for FNs generalforsamling, drog Mogens Lykketoft eksempelvis i juli 2015 også til Etiopiens hovestad Addis Ababa, for her at deltage i en konference om ulandsbistand. Der var dog ikke meget uland over flybilletterne, som kostede 105.084 kroner – for både politikeren og en medrejsende embedsmand. Turens samlede regning stod i 151.396,22 kroner, hvilket eksempelvis også skyldtes hotelregninger for 41.039,26 kroner.

 

Rundrejse i forbindelse med COP21

Også efter sin tiltrædelse, havde Mogens Lykketoft god brug for rejsekufferten. De udleverede bilag viser blandt andet, at han i forbindelse med COP21-møderne i november 2015 rejste mellem New York og Paris – på trods af at møderne ellers handlede om, hvordan der kunne ske nedbringelse af CO2-udslip. De danske skatteydere måtte i den forbindelse betale sammenlagt 77.855,25 kroner for Lykketofts COP21-deltagelse, hvoraf de 47.650 kroner stammede fra hans flybilletter.

Ud over eksotiske destinationer som Tokyo, Liechenstein, Wien, New Delhi, Lima, fandt Lykketoft under sin FN-tid også vej til Folkemødet på Bornholm, hvilket gav ham mulighed for at passe et bijob for TV2 News. Besøget i Allinge der var med til at gøre, at skatteydernes udgifter lød på 16.545,82 kroner.

Til gengæld blev udgifterne til Mogens Lykketofts reception efter valget som formand for FNs generalforsamling holdt nede på 51.712,10 kroner, hvilket skyldtes at det var overraskende få, som ønskede at sige tillykke. Ud af de 280 inviterede, var det kun de 150 som dukkede op.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*