Hvad betyder det at give et arveafkald, hvordan gennemføres det – og hvilke konsekvenser får det for ens egne arvinger?
Man kunne måske spørge sig selv, hvilken årsag der er til at give afkald på en arv. Men i praksis er der faktisk flere, hvoraf stor gæld og stor formue er blandt de væsentligste. Forstået på den måde, at arv til en gældsplaget i sidste ende ville ende hos dennes kreditorer, mens arven til den rige arving, formentligt kunne gives bedre ud til eksempelvis dennes søskende.
Uanset hvad årsagen er til arveafkaldet, så kan det afgives mod eller uden betaling. Fx så kan en arving blive købt ud af sin arv, ligesom en arving også uden at modtage nogen betaling, kan give afkald på sin. Det kan eksempelvis være hvor en arving giver et arveafkald, mod at få en kontant betaling på 300.000 kroner. Vel vidende at arvens forventede værdi måske var det dobbelte, men hvor arvingen stod og havde brug for pengene med det samme.
Det vigtigste for at der er tale om et gyldigt arveafkald er dog, at en række forudsætninger er opfyldte. Først og fremmest at det skal være afgivet klart og tydeligt overfor dén, som arveafkaldet vedrører. Hvilket også gør, at det er nødvendigt at afgive det skriftligt.
En af grundene til at man skal tænke sig ekstra godt om inden afgivelsen af et arveafkald er, at det ikke kun berører én selv. Men også ens egne arvinger, som derved ikke kan få nogen arv. Eksempelvis hvis en søn giver et arveafkald til sin far, hvorefter sønnen dør inden faren. I den situation ville det normalt have været børnene, der havde arvet farfaren. Men grundet arveafkaldet, vil de som udgangspunkt ikke modtage nogen arv.
Hos Juristkontoret er de specialister indenfor arveret, hvilket også vil sige spørgsmål omkring arveafkald. De kommer typisk op i forbindelse med oprettelsen af testamenter, hvilket firmaets jurister skræddersyer for kun 1.499 kroner – og endda også giver prisgaranti på.
Vær den første til at kommentere