Den tidligere revolutionære kommunist Pernille Rosenkrantz-Theil er allerede kørt i stilling til posten som overborgmester for København, når en ny skal vælges næste efterår. Omvendt bliver hendes overgang til lokalpolitik, langt fra en billig oplevelse for skatteyderne.
Pernille Rosenkrantz-Theil brød for alvor igennem den politiske lydmur, da hun tilbage i 2003 bakkede op om et angreb med maling, som partifæller hos Enhedslisten gennemførte mod først og fremmest daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Efterfølgende blev hun betegnet som noget nær dronningen af den yderste venstrefløj, da hun satte sig tungt på posten som talsperson for Enhedslisten. Det på et tidspunkt hvor partiet stadig i sit principprogram, krævede gennemførslen af en kommunistisk revolution – ifølge flere af partiets fraktioner noget, der endda kunne ske med vold.
Et andet af Enhedslistens grundprincipper er, at dets medlemmer kun kan sidde i Folketinget i to valgperioder i træk. En begrænsning Pernille Rosenkrantz-Theil dog ikke selv blev ramt af, da hun i 2008 skiftede til Socialdemokratiet, hvis Folketingets-medlemmer ikke kan falde for en tidsgrænse af denne type.
Efterfølgende steg Pernille Rosenkrantz-Theil, der er en af statsminister Mette Frederiksens nære veninder, hurtigt i graderne hos sit nye parti, hvilket har kastet forskellige ministerposter af sig. Senest som social- og boligminister, hvilket var opfølgningen til posten som børne- og undervisningsminister. Dermed har Pernille Rosenkrantz-Theil siddet på forskellige ministerposter, siden Mette Frederiksen dannede sin første regering i 2019.
Nøglerne til ministerkontoret hun dog fik inddraget i den forgangne uge, da hun blev erstattet af Sophie Hæstorp Andersen. Partifællen forlod dermed posten som overborgmester i København, hvilket Pernille Rosenkrantz-Theil af den socialdemokratiske top er udset til at sikre sig efter kommunalvalget, der afholdes næste efterår.
Med lidt over 5 år som minister, har Pernille Rosenkrantz-Theil ret til 30 måneders såkaldt ministereftervederlag. Med en årsløn som minister på omkring 1.4 millioner betyder det, at hun i runde tal sikrer sig 3.5 millioner kroner på dén konto.
Beløbet modregnes i Folketingsvederlag og den eventuelle indtægt, som hun i givet fald måtte få som overborgmester i København – der også årligt står i omkring 1.4 millioner. Men lykkedes det ikke for Pernille Rosenkrantz-Theil at sikre sig denne post, kan hun trække sig tilbage med en ganske fornuftig betaling på skatteydernes regning i form af sit eftervederlag.
Pernille Rosenkrantz-Theil er dog langt fra den eneste leder af Enhedslisten, hvis privatøkonomi må anses for at være særdeles markant i forhold til dets politiske målsætninger omkring økonomisk lighed. Således har Johanne Schmidt-Nielsen sikret sig en millionløn hos den i høj grad skatteyderfinansierede nødhjælpsorganisation Red Barnet, mens Pernille Skipper tidligere på året tiltrådte stillingen som bestyrelsesformand hos Coop – hvor hun også har sikret sig en løn på den særdeles gode side af 1 million kroner om året.
Andre artikler om eftervederlag
Marie Bjerre scorede kæmpe eftervederlag – for de 14 dage hun ikke var minister i 2023
Vær den første til at kommentere